Idufirmade seas tegid kiireima kasvu süvatehnoloogia ettevõtted

BNS
Copy
Vaido Mikheim.
Vaido Mikheim. Foto: Taavi Sepp

Startup Estonia andmeil oli Eestis tegutsevate süvatehnoloogia iduettevõtete käive esimesel poolaastal 79,1 miljonit eurot, kasvades võrreldes mullusega 34 protsenti, kaks korda kiiremini kui Eesti idusektori keskmine.

Startup Estonia süvatehnoloogia valdkonna juht Vaido Mikheim sõnas, et uuenduslike tehnoloogiate loomisele suunatakse maailmas ning Eestis järjest suuremat tähelepanu. «Ühelt poolt on aeg küps iduettevõtete asutajate jaoks, kellel on piisavalt kogemusi, et panna end proovile kõrgtehnoloogilises valdkonnas. Teisalt näevad investorid just süvatehnoloogiates praegu tulevikuvõimalusi ning sealt oodatakse järgmisi läbimurdeid, mis lisaks majanduskasvule panustavad keeruliste globaalsete väljakutsete lahendamisse,» selgitas Mikheim pressiteates.

Startup Estonia hallatava andmebaasi andmetel tegutseb praegu Eestis 128 iduettevõtet, mille tegevusalaks on süvatehnoloogia. Valdkonnas tegutsevad Eesti iduettevõtted on aasta esimese kuue kuuga riigile tasunud 16,1 miljonit eurot tööjõumakse, mida on 45 protsenti enam kui 2022. aasta esimesel poolaastal. Süvatehnoloogia idufirmades töötab praegu 1615 inimest ehk 16 protsenti kõigist Eesti idusektori töötajatest ning võrreldes mullu sama ajaga on töötajate arv kasvanud 12 protsenti.

«Kui vaadata, et idusektoris tervikuna kasvas töötajate arv poole aastaga vaid 1 protsendi võrra, siis on selgelt näha, et süvatehnoloogia valdkonna areng on praegu sektori keskmisest ees. Ka käibe kasvust ja investeeringute kaasamise statistikast näeme, et fookus liigub traditsioonilistest tarkvarapõhistest valdkondadest uute tehnoloogiate ja innovatsiooni loomisele,» märkis Mikheim.

Eesti süvatehnoloogia idufirmad tegid esimesel poolaastal kokku üheksa rahastamistehingut summas 30,5 miljonit eurot. Suurimad investeeringud kaasasid Efenco, 12,3 miljonit eurot, Roofit.solar 6,5 miljonit eurot, Vok Bikes 3,8 miljonit eurot, Elmo 2,6 miljonit eurot ja Value.Space 2,1 miljonit eurot.

Süvatehnoloogia alal tegutsevatest idufirmadest olid suurimad tööandjad esimese poolaasta lõpu seisuga 192 töötajaga Milrem Robotics, 166 töötajaga Starship Technologies, 150 töötajaga Eurora Solutions ja 130 töötajaga Comodule. Suurima käibe tegid 12,6 miljoni euroga Comodule, 11,7 miljoni euroga Starship Technologies, 9,8 miljoni euroga DefSecIntel ja 9,4 miljoni euroga Milrem Robotics.

Startup Estonia andmebaasi järgi on iduettevõtjate seas jätkuvalt populaarseim tegevusvaldkond äritarkvara ja -teenused, kus tegutseb 267 ettevõtet ehk 17,5 protsenti andmebaasis olevatest idufirmadest. Äritarkvara ja -teenuste valdkonna iduettevõtted maksid selle aasta esimese kuue kuuga kokku 12,9 miljonit eurot tööjõumakse, 25 protsenti enam võrreldes 2022. aasta esimese poolaastaga, ning nende kogukäive oli 96,1 miljonit eurot, mis võrreldes mullu sama ajaga 19 protsenti enam.

Valdkonna ettevõtted andsid tööd 974 inimesele ning maksid ka idusektori keskmisest kõrgemat palka – 3737 eurot kuus. Idusektori keskmine brutopalk oli samal ajal 243 eurot kuus.

Finantstehnoloogia valdkonnas tegutseb 203 iduettevõtet ehk 13,3 protsenti Startup Estonia andmebaasis olevatest iduettevõtetest. Esimese poolaastaga tasuti kokku 32,4 miljonit eurot tööjõumakse, 38 protsenti rohkem võrreldes möödunud aasta esimese poolaastaga. Valdkonna ettevõtete kogukäive oli samal ajal 91,8 miljonit eurot, kahanedes aastatagusega võrreldes 6 protsenti. Töötajaid oli finantstehnoloogia valdkonna iduettevõtetes 2978 ja nende keskmine brutotasu oli 3205 eurot kuus.

Esikolmikusse kuulub ka lõpptarbijale suunatud toodete ja teenuste valdkond, kus tegutseb 11,6 protsenti Eesti iduettevõtetest ehk 176 idufirmat kogukäibega 47 miljonit eurot. Valdkonna ettevõtetes töötas teise kvartali lõpu seisuga 673 inimest, kellele maksti brutotasuna keskmiselt 1751 eurot kuus. Tööjõumakse on tasutud kokku 3,95 miljonit eurot, mida on 37 protsenti enam kui mullu samal ajal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles