ÜLEVAADE Lapsele raha kogumine – kas kasvukonto, rahakasvataja või kasvuhoius?

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kass tunneb huvi hoiupõrsa vastu
Kass tunneb huvi hoiupõrsa vastu Foto: IMAGO/Bihlmayerfotografie/SCANPIX

Lapsele raha kogumine ja selle paigutamine on tänuväärne tegevus, kuna see võimaldab lapse täiskasvanuks saades aegamööda kokku saada suurema summa.

Kuigi pankades on tooteid, kus sees on sõna «kasv», erinevad need teineteisest väga palju, kuna on investeerimis- ja säästutooted või suisa kindlustustooted.

LHV kasvukonto

LHV kasvukontol saab alates ühest eurost investeerida börsil kaubeldavatesse fondidesse või üksikaktsiatesse.

Täiskasvanutel puudub esimesel aastal haldustasu, hiljem on see praeguse hinnakirja järgi 0,02 protsenti kuus, ehk vähemalt 0,5 eurot kuus, üle 30 000 euro puhul 0,01 protsenti. Alla 26-aastastele isikutele on haldustasu null eurot ehk see on tasuta.

Tuleb koostada investeerimisportfell, kus määratakse ära kuni kümme aktsiat või fondi. Fondidest on lisaks aktsiafondidele esindatud ka kuld, hõbe, kinnisvara kui ka krüptorahad. Aktsiad saab valida etteantud USA ja teiste maade suurettevõtte omade seast. Samas tuleb ära valida ka nende rahapaigutuste osakaalud portfellis.

Kasvukonto on soodne võimalus väikeste summade investeerimiseks, kuna ostutehingu tasu on vaid 1 protsent summast. Müügitehingud on tavahinnakirja alusel ehk oluliselt kallimad, kuid toote mõte on, et seda ei hakata kasutama kauplemiseks. Müügi korral kehtib LHV fondidel 1 protsent tehingutasu, maksimaalselt kolm eurot. Teistele väärtpaberitele rakendub teenustasu 0,14 protsenti summast, kuid vähemalt üheksa eurot.

Kuigi raha saab kanda endale sobival ajal ja summas, soovitatakse muuta see regulaarseks, kasutades püsikorraldust. Soovitatakse ka kasutada mikroinvesteerimist. See tähendab, et iga deebetkaardimaksega investeerid kuni ühe euro kasvukontole, kuna kaardimaksesummad ümardatakse üles kuni täiseuroni.

Kui kasvukontole on kogunenud raha, ostetakse selle eest automaatselt väärtpaberid kolmapäeviti. Ise ei pea eraldi tehingukorraldusi tegema.

Kui suureks kasvab aja jooksul raha, oleneb valitud väärtpaberite kogumi tootlusest.

Tänapäeval on hoiupõrsale ka alternatiivid, kus on võimalik raha juurde teenida
Tänapäeval on hoiupõrsale ka alternatiivid, kus on võimalik raha juurde teenida Foto: Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

Swedbanki rahakoguja

See toode on tavaline kasvuhoius, millele makstakse praegu 1,75 protsenti intressi aastas. Intress pole fikseeritud ja pank võib seda iga kell muuta.

Sarnaselt LHV Kasvukontoga saab sinna mugavalt raha koguda, tehes kaardimakseid, kus summad ümardatakse üles lähima täiseuroni. Et aga sedasi ei kogune mainimisväärseid summasid, saab sinna teha ka ühekordseid või regulaarseid sissemakseid.

Swedbanki koolifond+

Selle raames sõlmitakse kindlustusleping ja fondide valikut ei määra klient. Kindlustusmakse peab olema vähemalt 30 eurot kuus. Kindluslepingule omaselt on seal terve müriaad teenustasusid.

Swedbank Robur

Lapsele saab avada konto ja teha soovitud fondi püsikorralduse. Soovitud summa eest, soovitud päevadel (näiteks iga esmaspäev, kord kuus või kuidas iganes klient määrab) tehakse oste määratud summa eest valitud fondi. Või teha ka mitu korraldust erinevate summadega erinevatesse fondidesse erineva ajagraafikuga. Alustada saab ühe euroga.

SEB kogumishoius

SEB kogumishoiusel pole sisse- ja väljamaksete arv piiratud. Kui sealt kanda raha arvelduskontole, siis tasub arvestada sedasi, et raha laekumist peaks planeerima vähemalt kolm kalendripäeva ette. Siis saab raha kätte tasuta. Kui raha tahetakse saada kiiremini, siis maksab see 0,5 protsenti väljamakstavast summast, kuid vähemalt 1,60 eurot, millele lisandub käibemaks. SEB kogumishoiuse intressimäär on praegu 1,8 protsenti aastas, kuid pank võib seda igal ajal muuta.

Raha kasvatamiseks on palju võimalusi
Raha kasvatamiseks on palju võimalusi Foto: imago images/MiS/SCANPIX

SEB digikassa

See on mõneti sarnane toode kogumishoiusega, kuid seda saab aktiveerida SEB mobiilirakendustest. Sissemaksed tulevad kaardimaksetest, kus summad ümardatakse üles lähima täiseuroni ja see vahe kaantakse kontole. Digikassa intressimäär on praegu 1,8 protsenti ja väljaksete planeerimine ning teenustasud on sarnased kogumishoiuse omadega.

SEB roboinvestor

SEB roboinvestor on regulaarse investeerimise toode. Selle toote all on sisuliselt kaks toodet. Fondide soovitus nime all saab investeerida erinevatesse SEB fondidesse ja seda juba alates ühest eurost. Tasud ulatuvad kuni 1,56 protsendini aastas.

Selle toote all teine toode on ETF portfelli valitsemine. Sinna saab investeerida alates 50 eurost. Selle teenuse tasu on maksimaalselt kuni 0,77 protsenti aastas. Valida saab kuni 10 börsil kaubeldavat fondi.

Kogumishoiuse tüüpi lahendused teistes pankades

Luminoris pakutakse lastehoiust, mille intressimäära määrab pank ja see on praegu 2,5 protsenti aastas.

Coop Pank pakub lastehoiust, mille intress on 4,25 protsenti aastas. Säästmise periood on kuni 18 aastat. Pank lisab hoiuse sõlmimisel stardikapitaliks omalt poolt 50 eurot. Kontole saavad teha lisamakseid peale lapse ja lapsevanemate ka teised inimesed. Kui hoius on kehtinud vähemalt kolm aastat, siis lapse 7., 10. ja 15. eluaasta sünnipäevakuul saab raha väljamaksed teha ilma lepingut katkestamata.

Citadele pakub kõigile klientidele rohelist kogumiskontot ja kogumiskonto+, esimesele on praegu aastane intress 3,5 protsenti ja teisel 1,5 protsenti. Rohelisel kogumiskontol tuleb teavitada panka raha väljavõtusoovist 60 kalendripäeva ette. Kui seda ei tehta, on väljavõtutasu 1 protsent summast pluss ülekandetasu, esimesel juhul on vaid ülekandetasu. Kogumiskonto + väljamaksetasud on analoogsed rohelise kogumiskontoga, kuid ette tuleks teatada 35 kalendripäeva ette.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles