Pank annab nõu: millal on mõistlik kodulaen varem tagasi maksta?

BNS
Copy
Kodulaen.
Kodulaen. Foto: Sander Ilvest

Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuhi Anne Pärgma sõnul tuleks eluasemelaenu ennetähtaegne tagastus läbi mõelda, analüüsida hoolikalt oma majanduslikku olukorda ja teisi finantskohustusi ning teha seejärel otsus.

«Üldiselt on pikalt räägitud, et eluasemelaen on odav ning tänane igakuine laenumakse tundub lepingu pikkust ja inflatsiooni arvestades juba mõne aasta pärast oluliselt väiksem. Samas võivad tänavused intressimäärade tõusud panna inimesi selles väites kahtlema. Muidugi tuleb arvestada, et kuue kuu keskmine euribor, millega enamik kodulaene on seotud, ei jää kõrgeks igavesti, kuid sellegipoolest on laenu ennetähtaegne tasumine kliendi jaoks alati võimalik,» rääkis Pärgma pressiteates.

Tema sõnul tasuks vaba raha tekkimisel esmalt mõelda säästupuhvrile ja sellega kaasnevale turvatundele. Swedbanki finantstervise indeksi kohaselt on Eesti elanike olukord pingeline, mis on peamiselt tingitud vähestest säästudest, turvavõrgustiku puudumisest ning ebakindlustundest pensionipõlvele pärast. Vaid 29 protsendil elanikel on rahatagavara, mis on vähemalt leibkonna kolme kuu sissetuleku suurune. «Seega vaba raha tekkimisel tuleks kõigepealt mõelda, et äkki võiks seda hoida raskemate aegade jaoks,» toonitas Pärgma.

Teiseks tuleks panga eluasemelaenude valdkonnajuhi sõnul enne eluasemelaenu ennetähtaegset tasumist vaadata üle muud finantskohustused. Näiteks on mõistlikum tasuda eelisjärjekorras kõrgema intressiga väiksemad laenud või järelmaksud. «Kui aga muid kohustusi pole ning kõrvale on pandud juba soovitatud vähemalt kolme kuu suurune säästupuhver, siis tuleks mõelda, kas eluasemelaenu ennetähtaegse tasumisega võidaks rohkem kui sama rahasumma investeerimisega,» selgitas ta.

Kui investeerimisel oleks teenitud tootlus kõrgem, siis on Pärgma sõnul mõistlikum otsustada selle kasuks, kui mitte, siis on mõistlikum eluasemelaen kas täielikult või osaliselt tagasi maksta. «Samas tuleb meeles pidada, et investeerides on oht ka tehtud investeeringust ilma jääda. Samuti tasuks vaadata pakutavaid hoiusevõimalusi, sest intresside tõusuga on ka hoiused muutunud taas heaks võimaluseks sääste kasvatada,» märkis ta.

Võit ennetähtaegselt tagastatud laenusummalt sõltub Pärgma sõnul tagastuse ja laenujäägi suurusest ning lepingu pikkusest. Näiteks võttes 100 000 euro suuruse eluasemelaenu, mis on sõlmitud 25 aastaks ning aluseks praeguse keskmise intressi ehk 5,5 protsenti. Sellisel juhul on laenu igakuine makse 614,09 eurot ning kogu intressikulu kokku 84 226,25 eurot. Oletades, et inimesel tekib võimalus tasuda laenust 3000 eurot tagasi, väheneb igakuine laenumakse 18,43 eurot ehk on kokku 595,66 eurot. Kogu intressikulu väheneb aga 2526,79 eurot ning moodustab kokku 81 699,46 eurot. «Seega kui igakuine võit on pealtnäha väike, siis pika laenuperioodi peale moodustab see kokku juba suurema summa,» selgitas Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht.

«Tuleb ka meeles pidada, et praegused intressimäärad ei jää küll püsima igavesti, kuid niivõrd madalat euribori, nagu me nägime eelnevatel aastatel, ei pruugi enam mõnda aega tulla,» möönis Pärgma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles