Soome tuumajaama rike ajab elektrihinna üles (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Elektrihind on taas kõrgele kerkinud.
Elektrihind on taas kõrgele kerkinud. Foto: Andrey Metelev / Unsplash

18. augusti esimestel tundidel seiskus Soomes Olkiluoto tuumajaama teine reaktor, mille turult puudumine mõjutab otseselt ka Eesti elektrihinda.

Elektritootmine Olkiluoto teises reaktoris (890 MW) katkestati õhuniiskuse taseme tõusu tõttu, teatas Soome tuumaenergiaettevõte Teollisuuden Voima (TVO).

Võimsust teises reaktoris hakati vähendama reedel kell 1 ning lõplikult seiskus tootmine kell 4.02.

TVO teatel on teine reaktor tootmisest eemal kuni 28. augustini.

Olkiluoto 2 turult eemalolek tuleb aga halval ajal, kuna selle nädala alguses piirati oluliselt ka Soome ja Rootsi vahelist ülekandevõimsust. Kui näiteks juulis oli Soome ja Rootsi vahel ülekandevõimsust ligi 2500 megavatti, siis alates sellest nädalast on saadaval kõigest 1070 MW. Lisaks on Soomes plaanilises hoolduses Loviisa tuumajaama teine reaktor (507 MW). 

Samuti on tuuleolud olnud Soomes viimastel päevadel tagasihoidlikud. Näiteks 19. augusti keskpäeval tootsid Soome tuulepargid elektrit 107 megavatise võimsusega, kuigi installeeritud võimsust on põhjanaabritel üle 5500 megavati.

Soome vähenenud tootmine ja piiratud ülekandevõimsus mõjutavad otseselt ka Eesti elektrihinda. Kui juuli lõpus ja augusti alguses jõudis Estlinkide kaudu Eestisse odavat elektrit reeglina kogu läbilaskevõimsuse ulatuses, siis laupäeval alates kella kuuest Soome-Eesti piiril pudelikaela pole. See tähendab, et iga täiendav madalama hinnaga tootmisüksus Soomes (sh Olkiluoto 2) aitaks ka meie elektrihinda vähendada.

Kui Eestis on päeva keskmine börsihind täna 130,59 ja Soomes 120,51 eurot megavatt-tunni eest (erinevus tekkis öötundidel), siis ülekandevõimsust piiranud Rootsis tuleb elekter täna tarbijale keskmiselt kätte kõigest 15,45 euroga.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles