Streik! Ford plaanib valgekraed tehastesse tööle saata

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
FILE PHOTO: The Ford logo is seen at the North American International Auto Show in Detroit, Michigan, U.S., January 15, 2019. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo
FILE PHOTO: The Ford logo is seen at the North American International Auto Show in Detroit, Michigan, U.S., January 15, 2019. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo Foto: Brendan Mcdermid

Autotootja Ford valmistub tehasetööliste streigi vastu plaaniga, mille järgi saadetaks valgekraed tootmisüksustesse tööle.

Fordi kriisiplaan on ajendatud United Auto Workers (UAW) nimelise ametiühingu ähvardustest korraldada järgmisel kuul tööseisak, kui nende palgaläbirääkimised Detroidi autotootjatega ei vii soovitud tulemuseni. 

Ajaleht Detroit Free Press teatel on Ford streigiks aegsasti valmistumas, otsides võimalusi kriitiliste töökohtade täitmiseks. Detroidi suurima päevalehe andmetel valmistatakse näiteks Fordi insenere ette laotööks, et varuosade tarnimine edasimüüjatele ja klientidele ei katkeks. Näiteks olla insenere õpetatud tõstukitega sõitma.

Detroit Free Press sai enda käsutusse ka helisalvestise Fordi juhtide ja streigist kõrvale jäävate töötajate kohtumiselt. «Teeme kõvasti tööd, et jõuda [ametiühinguga] uue kokkuleppeni. Kuid nagu iga stsenaariumi puhul, kus toimepidevus võib katkeda, peab meil olema kriisiplaan,» rääkis keegi Fordi juhtidest töötajatele.

Ettevõtte esmane eesmärk näibki olevat tagada lattu toodetud varuosade, autode ja muude kaupade tarne. «Meie kliendid ja edasimüüjad loodavad, et suudame neile tagada tarned, millega Fordi sõidukeid teedel hoida,» räägitakse salvestuses.

Fordi pressiesindaja Jessica Enoch kinnitas FOX Businessile streigiks tehtavaid ettevalmistusi. «Me vastutame oma klientide ja edasimüüjate ees tarnetega, mis on vajalikud Fordi sõidukite teedel hoidmiseks. Esmaabi ja klienditeenindus on meie peamised prioriteedid.»

UAW on ähvardanud Fordi, General Motorsist ja Stellantist, et ametiühingu 150 000 liiget on valmis hakkama streikima, kui käimasolevatel lepinguläbirääkimistel ei jõuta 14. septembriks kokkuleppeni.

Kõige rohkem võiks kokkuleppeni mittejõudmine mõjutada just Fordi, kus töötab rohkem tunnitasulisi UAW liikmeid kui ühelgi teisel autotootjal. Ford tegi eelmisel nädalal läbirääkimiste osas ka avalduse, öeldes, et ettevõte ootab koostööst UAW-ga «loomingulise lahenduseni» jõudmist. UAW märkis aga, et aeg tiksub armutu hooga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles