Vaktsiinifirma juht teenis aastaga 400 miljonit dollarit

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Moderna juht Steve Bancel.
Moderna juht Steve Bancel. Foto: Nancy Lane/Scanpix

Vaktsiinifirma Moderna juht Stephane Bancel teenis eelmisel aastal 398 miljonit dollarit, mis teeb temast kõige paremini tasustatud tegevjuhi USA tervishoiusektoris, järeldub Stats Newsi analüüsist.

Ligi 400 miljoni dollari suuruse sissetuleku tõttu paigutus Bancel esikohale ka ebavõrdsuse edetabelis: tema tulu oli 2435 korda suurem kui Moderna töötajate mediaanpalk.

Kokku analüüsiti enam kui 300 USAs avalikult kaubeldavat tervishoiusektori ettevõtet.

Banceli hiiglaslik teenistus pärines suures osas Moderna aktsiate müügist, mille hind on koroonavaktsiini väljatöötamise järel tublisti rallinud. Kui enne pandeemiat kauples Moderna väärtpaber 20 dollari juures, siis 2022. aasta lõpus oli aktsia hind 180 dollari lähistel. Seejuures on koroonavaktsiin ainus Moderna toode.

Kuigi Bancel on lubanud suure osa sissetulekust heategevusse suunata, on hiiglaslikud summad tekitanud USA avalikkuses palju pahameelt. Eriti seetõttu, et Moderna kavatseb sel aastal vaktsiini hinda USAs neljakordistada. Kui varasemalt müüs Moderna riigiga sõlmitud lepingute alusel vaktsiini hinnaga 26 dollarit doos, siis kommertsturul plaanitakse toodet müüma hakata 110–130 dollariga.

Poliitikud, eriti senaator Bernie Sanders, on Bancelit ja Modernat plaani eest kõvasti kritirseerinud, nimetades seda «enneolematu ahnuse» musternäidiseks. Märtsis toimunud kongressi istungil rõhutas Sanders, et Moderna lõi oma vaktsiini koostöös riiklike tervishoiuinstituutidega ja sai kliiniliseks arendamiseks 1,7 miljardit dollarit föderaaltoetust.

Kuigi Banceli suur sissetulek on põhjustanud Ühendriikides palju vastukaja ja pahameelt, pole ta sugugi ainus tervishoiusektori tegevjuht, kes mullu sadu miljoneid taskusse pistis. Üldarvestuses teisele kohale platseerus palju madalama profiiliga ettevõtte Veeva Systems tegevjuht Peter Gassner. Ehkki tervishoiusektorile pilvepõhist tarkvara arendava Veeva müügitulu oli mullu 2,17 miljardi dollarini, suutis Gassner aktsiate müügi toel teenida 308 miljonit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles