Sügisel on pealinna korteriturul üle aastate parim valik

BNS
Copy
Vanad korterid Tallinnas, Kopli asumis. Pilt on illustratiivne.
Vanad korterid Tallinnas, Kopli asumis. Pilt on illustratiivne. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

1Partner Kinnisvara analüütiku Elia Vääri sõnul on sel sügisel Tallinna korteriturul tõenäoliselt üle aastate parim valik.

«Turg oli terve eelmise sügistalvise perioodi rahulik ning nii on igas segmendis täna olemas valik. Samas on viimased kuud olnud selgelt aktiivsemad. Nii tasubki koduotsingud puhkuselt naastes kohe uuesti käima panna, sest selline olukord ei pruugi kaua ei kesta,» andis kinnisvarabüroo analüütik oma hinnangu eelseisvale sügisele kinnisvaraturul.

Vääri sõnul ei suuda tõenäoliselt keegi täna täpselt prognoosida, millisest kaubast esimesena puudus võib tulla, kuid ta on üsna kindel, et üha kasvav turuaktiivsus peagi valikut kahandab.

Analüütik soovitab sealjuures osta täpselt nii palju, kui päriselt tarvis. «Hinnad ei ole tuntavalt langenud ja vaevalt ka langevad. Seega, kui tegu ei ole just miljonäriga, siis tasub igal koduostjal väga täpselt kaaluda kui mitut tuba ja ruutmeetrit uues kodus ikkagi tarvis on,» rõhutas ta.

Vääri selgitas, et iga nii-öelda tarbetu ruutmeeter tõstab tänaseid hindu vaadates kodulaenu suurust mitme tuhande euro võrra. Ühtasi toonitas ta, et ei tohi unustada ka kaudkulusid, nagu transport või vanemate hoonete puhul erinevad parendustööd.

Samal ajal ei tohiks Vääri sõnul kindlasti unustada tõsiasja, et osta on endiselt kasulikum kui üürida. «Ka tänaste hindade juures on laenumakse enamasti väiksem kui samaväärse korteri üürisumma. Isegi kui suurusjärk on sama, vähendate oma kodu puhul igakuiselt laenujääki ja kogute niimoodi ajapikku kapitali,» märkis Vääri, lisades, et pikemas perspektiivis kinnisvara hinnad alati kasvavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles