Hiina kinnisvarahiid Evergrande taotleb pankrotikaitset

Copy
Evergrande City Plaza nimeline kinnisvaraarendus Pekingis.
Evergrande City Plaza nimeline kinnisvaraarendus Pekingis. Foto: ROMAN PILIPEY

Raskustes Hiina kinnisvaraarendaja Evergrande Group esitas neljapäeval Ameerika Ühendriikides pankrotikaitse taotluse, mis kaitseb tema USA varasid, samal ajal kui ta üritab restruktureerida oma tegevust.

 

Evergrande, mis oli kunagi Hiina juhtiv kinnisvaraarendaja, sattus 2021. aastal raskustesse enam kui 300 miljardi dollari suuruse võlakohustuse tõttu, kuna ta sattus tugeva surve alla pärast seda, kui ametnikud karmistasid kinnisvaratööstuse kontrolli.

Ettevõtte hädad on kujunenud Hiina ulatusliku kinnisvarasektori kasvava kriisi sümboliks, mis moodustab suure osa maailma suuruselt teisest majandusest. Paljud kardavad, et see kriis võib levida üle kogu maailma.

Mitmeid suuri arendajaid on tabanud arenev draama, kuna nad ei suuda elamuprojekte lõpule viia, mis on toonud kaasa proteste ja koduostjate poolset hüpoteekide boikotti.

Viimastes New Yorgis esitatud avaldustes taotlesid Tianji Holding ja Scenery Journey, mille valdusettevõte on Evergrande, pankrotikaitset.

Evergrande on töötanud juba mitu kuud võla restruktureerimise kokkuleppe kallal ja avalikustas oma ettepaneku selle aasta alguses.

Kava pakub võlausaldajatele võimalust vahetada oma võlad ettevõtte poolt emiteeritud uute võlakirjade vastu ning kahe tütarettevõtte, Evergrande Property Services Group ja Evergrande New Energy Vehicle Group aktsiate vastu.

Evergrande jättis oma võlakirjad esimest korda maksmata 2021. aastal, mis õhutas hirmu kriisi leviku ees.

Hiljuti teatas ka teine Hiina kinnisvaragigant Country Garden, et järgmisel kuul on oht, et ta ei suuda oma võlakirjamakseid tasuda, olles teatanud, et ettevõtte võlakirjade lunastamisel on suuri ebakindluseid.

Peking on hiljuti püüdnud sektorit toetada, vähendades hüpoteekide intressimäärasid, vähendades bürokraatiat ja pakkudes arendajatele rohkem laene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles