Ukraina ja Rumeenia lihtsustavad kaupade piiriülest liikumist

Copy
Ukraina peaminister Denõss Šmõhal ja Rumeenia peaminister Marcel Ciolacu.
Ukraina peaminister Denõss Šmõhal ja Rumeenia peaminister Marcel Ciolacu. Foto: Bogdan Cristel

Ukraina peaminister Denõss Šmõhal ütles reedel visiidil Bukaresti, et Kiiev soovib hõlbustada kaupade liikumist Rumeeniasse.

Rumeenia on tõusnud Ukrainast pärit teraviljaekspordi peamiseks transiidipunktiks pärast seda, kui Moskva tühistas eelmisel kuul lepingu, mis võimaldas laevadel Mustal merel ohutult liikuda.

Šmõhal tervitas «olulisi ja konstruktiivseid» kõnelusi oma kolleegi Marcel Ciolacuga ning ütles, et riigid on allkirjastanud lepingu, mis «tagab Ukraina kaupade usaldusväärse transiidi».

Ukraina sadamad Doonau jõel on muutunud Vene vägede peamiseks sihtmärgiks pärast seda, kui Moskva eelmisel kuul ekspordileppest lahkus.

Šmõhal ütles, et riigid leppisid kokku hävitatud taristu taastamises ja parandamises jõel, millele kaubalaevad loodavad nüüd vilja tarnimisel Rumeeniasse.

«Kavatseme avada meie ühisel piiril uued kontrollpunktid maantee-, raudtee-, mere- ja jõeliikluseks,» ütles Ukraina peaminister.

Ciolacu ütles vahepeal, et Rumeenia soovib suurendada tema riiki läbiva Ukraina teravilja kogust.

«Seadsime ambitsioonika eesmärgi kahekordistada Ukraina teravilja transiiti praeguselt kahelt miljonilt tonnilt kuus neljale miljonile tonnile,» ütles ta.

Ukraina teatas sel kuul, et avas Venemaa blokaadi trotsides uued laevakoridorid; neljapäeval saabus Istanbuli esimene seda marsruuti kasutav tsiviilkaubalaev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles