MURRAME MÜÜTE Kodulaenu teise panka üleviimine on keeruline

PM Majandus
Copy
Pere eelarve ja riigi eelarve pole naljalt võrreldavad.
Pere eelarve ja riigi eelarve pole naljalt võrreldavad. Foto: Sander Ilvest

Levinud on arvamus, et kodulaenu võtnud inimesel on pangavahetus väga keeruline, kuna kodulaenu ei saa edasi teise panka kolida. See ei ole aga õige – kodulaenu refinantseerimine on levinud ja annab inimesele vabaduse enda jaoks parim pank valida.

Kodulaenu üleviimiseks teise panka tuleks see refinantseerida.

LHV eraisikute finantseerimise juhi Catlin Vatseli sõnul küsivad inimesed refinantseerimist kõige sagedamini selle jaoks, et saada kodulaenule võimalikult head tingimused, samas on ka neid, kes soovivad lihtsalt kõik oma rahaasjad ühte panka kokku kolida. «Tänase, ligi nelja protsendi suuruse euribori juures, küsivad meie käest refinantseerimise kohta näiteks inimesed, kes soovivad teisest pangast võetud laenu pikemale ajale refinantseerides oma laenumakseid vähendada. Samuti leidub kliente, kes soovivad muuta laenu teisi tingimusi, näiteks kaastaotlejat või lisatagatist vabastada, aga protsess on toppama jäänud ja refinantseerimine aitab selles osas edasi,» tõi Vatsel näite.

Vatseli sõnul on kodulaenuga liikumine lihtne. Selleks tuleb esitada olemasoleva laenujäägi summa kohta panka kodulaenu taotlus.

Ühtlasi tuleks enda jaoks selgeks teha, millistel tingimustel on võimalik vanas pangas kodulaenu leping lõpetada ja laen enne tähtaega tagastada. Viimasel ajal võimaldab enamik pankasid seda varasemast paindlikumalt, samas peab mõnes pangas sellest teatama kolm kuud ette või siis maksma ennetähtaegse tagastamise tasu.

«Klientidega suhtlusest on kostunud, et sageli üllatutakse kui lihtne kodulaenu refinantseerimine tegelikult on. Meie näitel saab selguse oma võimalustest ja pakutavatest tingimustest väga kiiresti. Kui peabki ootama laenu ületoomisega vana panga tõttu, siis sageli võib pikaaegne kasu seda ootamist väärt olla,» selgitas Vatsel.

Kui refinantseerimisleping sõlmitud, tuleks teha notariaalne tehing hüpoteegi muutmiseks. Pank aitab klientidel sobiva notari ja notariaja leida, et seada tagatistele hüpoteek. Notaritehinguid on võimalik teha üle Eesti. Võimalik on kasutada ka elektroonilist notariteenust, mil ise kohapeale minema ei peagi. Notaritasud lisanduvad tehingu maksumusele ja olenevad hüpoteegi suurusest.

Pärast notariaalseid toiminguid kannab uus pank raha kliendi kontole ning selle arvelt saab teha makse vana panga laenu tagasimaksmiseks. Järgmine laenumakse läheb automaatselt juba uues pangas. Seega on ka kodulaenu võtnud inimestel vabadus valida, millist panka eelistada ja soovi korral oma laenuga liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles