Majandusanalüütik: Eesti kaupmehed ei saa aru, et teevad endale karuteene (10)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla ütleb, et Eesti ja muude riikide hinnavahe ei ole seotud ainult kuludega.
Luminori peaökonomist Lenno Uusküla ütleb, et Eesti ja muude riikide hinnavahe ei ole seotud ainult kuludega. Foto: Luminor

Luminori peaökonomist Lenno Uusküla räägib, miks Eestis inimesed ei tunne oma rahakotis juttu inflatsiooni taandumise kohta ja miks endiselt elu kallimaks läheb.

Eestis ei näi pilt ja heli kokku minevat: ühelt poolt räägitakse juba mitu kuud, kuidas inflatsioon taandub, inimeste säästud suurenevad, teised uuringud aga näitavad, kuidas kõik justkui kallimaks läheb ja suureneb nende inimeste hulk, kes ei saa omale enam säästmist lubada.

Luminori peaökonomist Lenno Uusküla ütleb, et segadust põhjustavad siin mitu asjaolu. Esiteks, tihti vaadatakse inflatsiooninumbrit aasta baasilt. «Aga inflatsioon ei ole ju oma olemuselt aastane, hinnatõusu saab vaadata eri ajavahemike kohta. Kui öeldakse, et inflatsioon on samm-sammult aasta jooksul alla tulnud, siis mõeldakse aasta jooksul toimunud hinnatõusu. Hinnatõusu tipp oli aga augustis ja pole taandunud järk-järgult vaid taandus hoopis järsult. Alates septembrit on kuust-kuusse hinnatõus olnud enam-vähem ühtlane endiselt tähendades 6 protsendi suurust hinnatõusu aasta jooksul,» rääkis Uusküla. «Kui öeldakse, et inflatsioon on taandunud, on taandunud vahepealne hullumeelne inflatsioon. Jätkub aga endiselt liiga kõrge hinnatõus.»

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles