H&M katkestab tarnesuhted Myanmariga

PM Majandus
Copy
Rõivatehas Myanmaris asuvas Yangonis. Pilt on illustratiivne.
Rõivatehas Myanmaris asuvas Yangonis. Pilt on illustratiivne. Foto: Soe Zeya Tun

Pärast karmi kriitikat Myanmari töötingimuste kohta on maailma suuruselt teine moekett otsustanud tegutseda: H&M tahab järk-järgult lõpetada oma tarnesuhted Myanmariga, vahendab Reuters.

Rootsi rõivafirma H&M lõpetab koostöö Myanmari tarnijatega töötajate õiguste rikkumise tõttu. «Pärast põhjalikku kaalumist oleme otsustanud oma tegevuse Myanmaris järk-järgult lõpetada,» teatas H&M.

Teated töötajate õiguste rikkumiste kohta olid sagenenud, sõnas firma. H&M oli olukorda kohapeal tähelepanelikult jälginud ja nägi üha suuremaid probleeme oma äritegevuse juhtimisel vastavalt oma standarditele.

Kolmapäeval teatas ettevõte, et vaatab oma tarnijaid põhjalikumalt üle, sest valitsusväline organisatsioon Business and Human Rights Resource Centre (BHRRC) esitas murettekitava aruande. Aruandes käsitleti rikkumisi 124 erinevas tehases, kus kõige sagedamini teatati palgakärbetest ja palgavargustest.

Inimõiguste rühmitus BHRRC tugines viidatud juhtumite puhul ametiühingute juhtidele ning rahvusvahelisele ja kohalikule meediale, nagu Myanmar Labour News. Organisatsioon kontrollis neid teateid ka ettevõtetega konsulteerides ja töötajaid küsitledes.

H&M järgib oma lahkumisega teiste lääne moefirmade eeskuju. Pärast Primarki ja Marks & Spenceri teatas hiljuti ka Zara emaettevõte Inditex, et nad katkestavad oma sidemed Myanmari tarnijatega. Tekstiilitööstus on Myanmari jaoks väga oluline majandussektor.

Myanmari sõjavägi kukutas 2021. aastal demokraatlikult valitud valitsuse ja vahistas selle de facto juhi ja Nobeli rahupreemia laureaadi Aung San Suu Kyi. Mõni nädal tagasi peatas huntajuhist kindral Min Aung Hlaing augustiks ametlikult kavandatud valimised ja pikendas erakorralist seisukorda veel kuueks kuuks.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles