Euroopa edukaimaid fintech firmasid hävines börsil

PM Majandus
Copy
Adyen.
Adyen. Foto: EVA PLEVIER

Adyen NV aktsiad kukkusid, kuna tugev konkurents Põhja-Ameerikas aitas kaasa kõige aeglasemale tulude kasvule alates ettevõtte börsil noteerimisest, kustutades ühe päevaga turuväärtusest üle 18 miljardi euro.

Hollandi maksetehingute ettevõtte aktsia langes Amsterdamis koguni 39%, 898,40 euroni, mis on madalaim tase alates 2020. aasta maist. Kauplemine peatati ajutiselt volatiilsuse tõttu päeva jooksul mitmel korral, vahendab Bloomberg.

Hinnakonkurents, kõrgem inflatsioon ja intressimäärad pärssisid esimesel poolaastal tulude kasvu, teatas Amsterdami fintech-firma neljapäeval. Netokäive kasvas perioodil 21% ehk 739,1 miljoni euroni, samas kui Bloombergi poolt küsitletud analüütikud ennustasid 776,5 miljonit eurot.

Adyen on olnud üks Euroopa populaarseimaid kasvuaktsiaid, mille käive on alates 2018. aastal börsil noteerimisest kuni viimase perioodini tõusnud igal poolaastal vähemalt 26%. Selle aja jooksul kasvas ettevõtte aktsia hind 270%, saavutades tipu 2021. aasta novembris, mil aktsia hind kerkis 550%, 2 766 euroni.

Pettumust valmistavad tulemused, mida kahjustasid ka inflatsioon ja intressimäärade tõus, viitavad sellele, et sellise hoo säilitamine on keeruline. Põhja-Ameerikas, mis moodustas sel perioodil veerandi ettevõtte käibest, vähenes tulude kasv rohkem kui poole võrra, 23%-ni.

Adyeni digikliendid on keskendunud rohkem kasumlikkusele kui kasvule USAs, ütles finantsjuht Ethan Tandowsky telefoniintervjuus Bloombergile.

«See mõjutas mõnevõrra kasvu, mida me nägime,» ütles ta. «Sellisel turul otsustavad mõned kliendid vaadata, kas nad leiavad odavama teenusepakkuja, kes võiks pakkuda sarnast funktsionaalsust.»

See võtab vastu, töötleb ja sooritab makseid selliste ettevõtete jaoks nagu McDonald's, Spotify ja Uber. Adyen tagab, et need ettevõtted saavad kasutada selliseid makseviise nagu Apple Pay, PayPal või krediitkaart.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles