KARM REAALSUS Rootsi elamuehitus on kukkunud üle 50 protsendi

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Vaade Stockholmi linnale.
Vaade Stockholmi linnale. Foto: Ints Kalnins/scanpix Baltics

Rootsi elamuehitus on viimase kahe aasta jooksul langenud sedavõrd palju, et riigis võib tekkida märkimisväärne eluasemete puudus, kirjutab Bloomberg.

Rootsi uute eluasemete ehitust iseloomustav näitaja püsis juulis viimase üheksa aasta madalaimal tasemel, olles 2021. aasta augusti tipust kukkunud enam kui 50 protsenti. Kuigi viimasel kolmel kuul on langus peatunud, on indeks stabiliseerunud väga madalal tasemel.

Byggfakta-nimelise indikaatori alamkomponent näitab, et Rootsis ehitatakse hetkel umbes uut 25 000 eluaset aastas, samas kui Rootsi riikliku elamuameti hinnangul oleks nõudlust ja tuleviku vajadusi silmas pidades vaja igal aastal ehitada umbes 63 000 uut kodu.

«Eluasemete ehitamine on alates 2021. aasta keskpaigast järsult langenud, kuid näitab nüüd stabiliseerumise märke ajalooliselt madalal tasemel,» ütles Byggfakta analüüsijuht Tor Borg avalduses. «Kaheaastane madalseis elamumajanduses tähendab, et turule tuleb oluliselt vähem kodusid.»

Eelmisel aastal elas Rootsi üle maailma ühe suurima eluasemehindade languse, kuna kõrge inflatsioonimäär ja keskpanga karmistunud intressipoliitika vähendasid tarbijate ostujõudu ja suurendasid hüpoteeklaenude hinda. Muutunud keskkond on lisaks ostjatele ettevaatlikuks teinud ka arendajad, mistõttu on paljud neist oma projektid tühistanud või edasi lükanud. 

Ehitustegevuse aeglustumine avaldab survet ka Rootsi majandusnäitajatele, kuna majandusharu moodustab umbes 11 protsenti riigi sisemajanduse kogutoodangust ja annab tööd peaaegu 350 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles