Eluasemelaenude keskmine intressimäär on viimase 14 aasta kõrgeim (1)

BNS
Copy
Korter.
Korter. Foto: Element5 Digital / Pexels

Keskpanga andmetel oli pankade uute tagatisega eluasemelaenude intressimäär teises kvartalis 5,12 protsenti, see oli 3,15 protsendipunkti võrra kõrgem kui mullu teises kvartalis ja ühtlasi oli see viimase 14 aasta kõrgeim tase.

Samal ajal oli teises kvartalis kuni aastase tähtajaga hoiuste intressimäär viimase 13 aasta kõrgeimal tasemel. Majapidamiste intressimäär oli 3,12 protsenti ja ettevõtete oma 2,93 protsenti. Üle aastase tähtajaga hoiuste intressimäärad olid vastavalt 4,42 ja 4,19 protsenti. Majapidamistelt kaasatud tähtajalistest hoiustest moodustasid kuni aastase tähtajaga hoiused 90 protsenti, ettevõtete puhul oli see 97 protsenti.

Krediidiandjate väljastatud eluasemelaenude intressimäär oli 14,97 protsenti. Euroala rahaloomeasutuste tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli juunis 3,69 protsenti, mis on 0,34 protsendipunkti võrra kõrgem kui kolm kuud tagasi. Eluasemelaenude intressimäär on Eestis olnud viimased seitse aastat keskmiselt 0,6 protsendipunkti võrra kõrgem kui euroala vastav näitaja.

Pankade ja nendega seotud liisinguettevõtete tarbimislaenude ja liisingute intressimäär oli 12,71 protsenti, kasvades aastaga 0,80 protsendipunkti. Muude krediidiandjate vastav intressimäär oli 20,69 protsenti. Pankade ja nendega seotud liisinguettevõtete väljastatud sõiduautoliisingu intressimäär oli 5,74 protsenti, kasvades aastaga üle kahe korra. Muude krediidiandjate väljastatud sõiduautoliisingu intressimäär oli 22,41 protsenti, mis tähendab, et see kasvas aastaga 2,2 protsendipunkti.

Pankade ja nendega seotud liisinguettevõtete poolt ettevõtetele antud üle aastase tähtajaga laenude intressimäär oli teises kvartalis 5,81 protsenti ehk üle 3 protsendipunkti võrra kõrgem kui aasta tagasi samal ajal. Ettevõtete alla aastase tähtajaga laenude intressimäär oli 6,20 protsenti ning arvelduskrediidi ja muu uueneva krediidi intressimäär oli 5,42 protsenti.

Ettevõtetele väljastatud sõiduautoliisingu keskmine intressimäär oli 5,69 protsenti, mis on viimase 13 aasta kõrgeim tase. Euroala rahaloomeasutuste väljastatud pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli juunis 4,40 protsenti. Eesti puhul oli see näitaja 7,43 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles