Holland vajus majanduslangusesse

Copy
Amsterdam.
Amsterdam. Foto: PIROSCHKA VAN DE WOUW

Riikliku statistikaameti kolmapäeval avaldatud esialgse hinnangu kohaselt kahanes Hollandi majandus teist kvartalit järjest, mis tähendab, et riik on kerges majanduslanguses.

Teises kvartalis registreeritud langus oli 0,3 protsenti, pärast seda, kui 2023. aasta kolmel esimesel kuul oli langus 0,4 protsenti, teatas statistikaamet (CBS) oma avalduses.

Viimase kvartali kokkutõmbumisele aitas oluliselt kaasa kodumajapidamiste tarbimise vähenemine, kuna hollandlased «ostsid enamasti vähem mööblit ja riideid», kuigi kulutused kasvasid kultuuri- ja meelelahutussektoris, teatas CBS.

Teine oluline tegur majanduskasvu aeglustumisel oli väliskaubandus, mille puhul suurenes import ja vähenes eksport, eelkõige Hollandi keemiatööstuse puhul.

«See tähendab kõige levinuma määratluse kohaselt, et Holland on majanduslanguses,» ütles CBSi peaökonomist Peter Hein van Mulligen kolmapäeval ettekandes.

Arvud viitavad ka sellele, et Hollandi majandus on neljandat kvartalit järjest stagneerunud, lisas ta.

Majanduskasvu puudumine ei ole veel väljendunud tööturu languses, ütles van Mulligen.

Võrreldes ülejäänud Euroopaga on Hollandi majandus pärast Covid-19 pandeemiaga seotud langust «kiiremini ja tugevamalt taastunud», kuid viimase aasta jooksul on see pöördunud vastupidiseks, märkis ta.

Hollandi 0,3-protsendiline kahanemine on kontrastiks Prantsusmaal ja Belgias teises kvartalis täheldatud leebele kasvule, mis oli vastavalt 0,5 ja 0,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles