Tarand: õnneks tuleb meil taevast piisavalt vett

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Tarand.
Andres Tarand. Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Klimatoloog ja endine keskkonnaminister Andres Tarand rääkis rahvusvahelise veepäeva puhul korraldatud pressibriifingul, et Eesti on praegu vee tarbimises Euroopa Liidus viisakas keskmine ja esialgu meil seda ressurssi piisab ning taevast tuleb kogu aeg juurde.


Kõige probleemsem on meil Tarandi hinnangul energeetika valdkond, mis tarbib väga palju vett. Selles osas tuleks midagi ette võtta.

Praegu on maailmas suurim veetarbija Austraalia, kus seda kulub ühe inimese kohta 400 liitrit päevas, aga seal on ka iga maja juures bassein, juhtis Tarand tähelepanu. Samas Vahemeremaades vett juba napib ja Hispaanias on piirkondi, kus asi kriitiline.

Tarandi sõnul räägitakse maailmas ka juba jäämägede vedamisest, kuid see tundub esialgu ebaotstarbekas olevat, küll aga tuleb vee transsportimine kõne alla Euroopa sees.

Tarandi sõnul pole veesõdu maailmas veel olnud, kuid näiteks India ja Hiina vaidlevad juba Himaalaja mäestiku sulavee pärast. Mõlemal riigil on suur veevajadus. Liustike sulamist on aga raske ennustada, kuna aastakümnetesse ulatuvaid usaldusväärseid prognoose pole.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles