Carlsberg on Venemaa tütarettevõtte konfiskeerimisest šokeeritud

PM Majandus
Copy
Carlsbergi Baltika-Pikra õlletehas Krasnojarskis.
Carlsbergi Baltika-Pikra õlletehas Krasnojarskis. Foto: Ilya Naymushin

Juulis võttis Venemaa kontrolli Carlsbergi tütarettevõtte üle.

 

Taani õlletootmisettevõtte Carlsberg tegevjuht Cees 't Hart ütles kolmapäeval, et ta on šokeeritud Venemaa poolt juulis läbiviidud kaheksa õlletehase ja nende 8400 töötaja ülevõtmisest, vahendab Reuters.

Juulis avaldati president Vladimir Putini allkirjastatud dekreet, mille kohaselt Venemaa võtab ajutiselt üle Carlsbergile kuuluva Baltika aktsiad. Baltika on Venemaa juhtiv õlletootja, kelle turuosa moodustab 30%.

Dekreedi kohaselt kuulub üksus jätkuvalt Carlsbergile, kuid tal ei ole selle üle mingit mõju. Dekreet võeti vastu pärast seda, kui Carlsberg teatas, et on leidnud ettevõttele anonüümse ostja.

Carlsberg teatas juba 2022. aasta märtsis, et ta lahkub täielikult Venemaa turult pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse. Aasta hiljem teatas ettevõte, et müüb kogu oma tegevuse Venemaal.

«Me oleme kogu aeg teadnud, et Venemaal on olnud suur huvi ettevõtte vastu. Aga selline areng on siiski enneolematu,» ütles Hart kolmapäeval.

Ta ütles, et tegemist ei ole otseselt riigistamisega. Samas ei osanud ta öelda, kuidas olukord Carlsbergiga edasi areneb.

«Viimane keerdkäik teeb meie jaoks Venemaalt lahkumise veelgi valusamaks,» sõnas Hart.

Harti sõnul ei ole Carlsbergil enam oma Venemaal asuvate töötajatega mingit kokkupuudet ning et Carlsbergil on Venemaa ametivõimudega piiratud kontaktid.

Carlsberg tõstis ühtlasi teisipäeval oma selle aasta kasumiprognoosi, kuna ettevõtte teise kvartali käive kasvas aasta võrdluses neli protsenti.

Hart teatas märtsis, et ta läheb aasta lõpus pensionile pärast kaheksa aastat kestnud Carlsbergi juhtimist. Alates esimesest septembrist asendab teda praegune ISSi tegevjuht Jacob Aarup Andersen.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles