Norra investeerimisfond: kliimamuutus kiirendab inflatsiooni

Copy
Norges Banki peakontor Oslos.
Norges Banki peakontor Oslos. Foto: REUTERS / Victoria Klesty

Norra riikliku investeerimisfondi juht ütles kolmapäeval, et maailma inflatsiooni on üsna raske pidurdada, sest sellele avaldavad survet kliimamuutus ja globaalsed turutrendid.

Koroonapandeemia lõpust alates on keskpangad üle maailma püüdnud intressimäärade tõstmisega inflatsiooni ohjeldada.

«Meie arvates on globaalset inflatsiooni päris raske alla tuua,» ütles Norges Bank Investment Managementi tegevjuht Nicolai Tangen.

Püüded toota kaupu tarbijale lähemal on tootmiskulusid tõstnud, ütles ta.

Lisaks sellele trendile on «uus asi siin kliimamõju, see tähendab side kliima ja inflatsiooni vahel», rääkis ta, viidates toiduhindade tõusule.

«Kallim oliiviõli, kartulid, veiseliha, kõik need asjad, ja see kannustab inflatsiooni,» ütles ta. «Uus on see, et (kliima) mõjutab ka tootlikkust.»

Tangen osutas tänavusele palavale suvele Euroopas, kus ilm on olnud nii kuum, et keset päeva pole võimalik tööd teha. Samuti on üha sagedasemad ja ägedamad ilmaäärmused hakanud turiste eemale peletama.

«Ja kui poodides midagi ei toimu... Me sulgeme kliima tõttu teatud perioodideks osa ühiskonnast.»

Euroopa kliimaseireteenistuse Copernicus andmetel oli 2023. aasta juuli kuumim Maa mõõtmisajaloos, tuues kaasa rängad kuumalained ja metsatulekahjud.

Tangen rääkis kõike seda maailma suurima pensinifondi esimese poolaasta tulemusi tutvustades.

Selgus, et riikliku investeerimisfondi väärtus kasvas esimesel poolaastal 131 miljardi euro võrra, teatas riigi keskpank teisipäevases avalduses.

Fondi tootlus kerkis finantsturgude toel kümne protsendini ja selle varade maht oli juuni lõpu seisuga 15,299 triljonit krooni ehk 1,332 triljonit eurot.

Kuue kuuga on fond peaaegu tasa teinud eelmisel aastal Ukraina sõja ja ülemaailmse majanduslanguse põhjustatud hiiglasliku 1,637 triljoni krooni suuruse kaotuse.

Fond toitub Norra riiklike nafta- ja gaasiettevõtete tuludest, kuid on võtnud sihikule kliimamuutuse, esitades vastavaid nõudeid firmadele, millesse ta investeerib.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles