Langusele panustaja süüdistab Kasahstani miljardäri ettevõtet sanktsioonide rikkumises

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Kasahstani miljardär Timur Turlov
Kasahstani miljardär Timur Turlov Foto: Freedom Finance

Aktsia langusele panustav Hindenburg Research süüdistas USA börsil kaubeldavat Kasahstani maaklerfirmat Freedom Holdingut kahtlases käitumises.

Endine ettevõtte töötaja rääkis Forbesile, et kus suitsu, seal tuld.

Teisipäeva õhtul avalikustas Hindenburg Research analüüsi, kus süüdistab Freedom Holdingut pettuses ja ebaseaduslikus tegevuses.

Alates 2021. aastast on Freedom Holdingu asutaja, 35-aastane Timur Turlov, 3,2 miljardi dollariga Forbesi rikaste edetabelis.

2021. aasta kirjutas Forbes ettevõtte kahtlasest aktsia hinnatõusust ja kahtlustest seoses maaklerfirma ülesehitusega.

Hindenburg Researchi hinnangul on Freedom Finance kahtlustatav USA ja Euroopa poolt Venemaa vastu kehtestatud sanktsioonide rikkumises, kuna pakub jätkuvalt teenuseid ka neile klientidele, kelle suhtes on konkreetselt kehtestatud sanktsioonid. Ettevõte tunnistas juulis avaldatud aastaaruandes, et maaklerfirma on teenindanud osasid sanktsioonide all olevaid isikuid ja nende ettevõtteid.

Hindenburg Research süüdistab ka Freedom Holdingut tulude võltsimises, oma aktsiahinna manipuleerimises ja klientide rahadega sogamises.

«Seda kõike arvestades, on Freedom Holdingul väga palju ohumärke, mis kõik väärivad uurimist,» kirjutas Hindenburg Research, kes on panustanud aktsia langusele.

Teisipäeval langes aktsia 3,2 protsenti. Turlovile kuulub 70 protsenti aktsiatest, mis tõi teisipäeval tema isiklikuks kaotuseks aktsia hinnalanguse tõttu sada miljonit dollarit.

«Hindenburgi analüüsis olevatel süüdistustel pole alust,» kirjutas Freedom Holdingsi pressiesindaja Forbesile.

Ettevõtte eelnev audiitor, väike Utahis tegutsev ettevõte WSRP sattus mullu detsembris põlu alla, kuna pole küsinud teatud tehingute kohta. Freedom pidi oma eelmise aasta aruande ringi tegema, nagu ka 2021. aasta neljanda kvartali ja läinud aasta teise ja kolmanda kvartali arunded.

Nasdaq ähvardas 15. juunil ettevõtte aktsia kauplemiselt eemaldamisega.

«Ta muutus metsikuks kauboiks,» ütles Forbesile üks Freedomi endine Dubais töötanud juhatuse liige Turlovi kohta. «Nad püüdsid teenindada musta raha ja suunata seda aktsiaturule, nagu nad varem tegid väga meisterlikult Venemaal. Kui jutt käib teadmata päritolu rahast, eriti Dubais, võib selle taga olla mistahes. See võib olla terroristide rah või kuuluda kurjategijate sündikaadile. Sinna on kõike segatud.»

Teine Freedom Finance endine Küprose töötaja kurtis, et neil polnud mitte mingit informatsiooni kliendi tundmise (KYC) protseduuride täitmise ega rahaliigutuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles