Norralaste investeerimisfond teenis poole aastaga üle saja miljardi euro

Copy
Norralased suunavad naftatulud riiklikkusse investeerimisfondi. Pildil Johan Sverdrupi naftaväli.
Norralased suunavad naftatulud riiklikkusse investeerimisfondi. Pildil Johan Sverdrupi naftaväli. Foto: CARINA JOHANSEN/Scanpix

Naftariik Norra riikliku investeerimisfondi väärtus kasvas esimesel poolaastal 131 miljardi euro võrra, teatas riigi keskpank teisipäeval.

Fondi tootlus kerkis tõusvate finantsturgude toel kümne protsendini ja selle varade maht oli juuni lõpu seisuga 15,299 triljonit Norra krooni ehk 1,332 triljonit eurot.

Kuue kuuga on fond peaaegu tasa teinud eelmisel aastal Ukraina sõja ja ülemaailmse majanduslanguse põhjustatud hiiglasliku 1,637 triljoni krooni suuruse kaotuse.

Norra nn õlifond tõusis tugeva esimese poolaasta toel maailma suurimaks riiklikuks investeerimisfondiks, edestades kaht Hiina fondi.

Norra riiklike nafta- ja gaasiettevõtete tuludest toituva fondi eesmärk on rahastada tulevasi kulutusi heldes heaoluühiskonnas.

Alates aasta algusest on fondile kasu toonud ka krooni nõrgenemine, mis on suurendanud dollarites, eurodes ja muudes välisvaluutas hoitavate varade väärtust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles