«Suurest valest» tuntud investor Burry panustab börside langusele

PM Majandus
Copy
Christian Bale kujutamas Michael Burryt filmis "Suur vale".
Christian Bale kujutamas Michael Burryt filmis "Suur vale". Foto: Jaap Buitendijk/AP

Raamatu ja filmiga «Suur vale» kuulsaks saanud varahaldur Michael Burry omas teise kvartali lõpus S&P 500 ja Nasdaq 100 indeksi müügioptsioone, selgus esitatud dokumentidest.

Burry erainvesteerimisühing Scion Asset Management ostis kvartali jooksul populaarse Invesco QQQ Trust ETF-i müügioptsioone nominaalväärtusega 739 miljonit dollarit (677 miljonit eurot) ning SPDR S&P 500 ETF-i müügioptsioone nominaalväärtusega 886 miljonit dollarit (811 miljonit eurot).

Müügioptsiooni ostmine tähendab, et investoril on õigus müüa lepingus määratud väärtpaberid - antud juhul fondiosakuid - hiljem eelnevalt kokkulepitud hinnaga. Müügioptsioonide ostmine tähendab tavaliselt seda, et investor eeldab, et väärtpaberi hind langeb tulevikus.

Pole selge, mis hinnaga fond ostis müügioptsioonid, kuna regulatiivsete dokumentide kohaselt ei ole vaja avalikustada optsioonide tehinguhindu, ostuhindu ja aegumiskuupäevi.

S&P 500 on tänavu tõusnud ligikaudu 17%, samas kui Nasdaq 100 on samal perioodil tõusnud peaaegu 39%. Suurema osa selle aasta rallist on põhjustanud üksikute suurettevõtete, nagu Nvidia ja Meta Platformsi, tohutu tõus.

Samade dokumentide andmetel müüs Scion Asset Management teise kvartali jooksul oma osalused kokku 15 ettevõttes, sealhulgas Hiina hiiglastes JD.com ja Alibaba. Hiina tehnoloogiahiiud moodustasid esimese kvartali lõpus veel 20% investeerimisfirma portfellist.

Fond samas kahekordistas oma osalust online-luksuskaupade turus RealReal ning lisas portfelli iHeartMedia, HanesBrandi ja Warner Bros. Discovery väärtpaberid, selgus aruandest. Burry ostis juurde ka 10 000 iShares MSCI Japan ETF-i osakut, mis on tänu Jaapani majanduse tugevusele tõusnud tänavu 13,5%.

Michael Burryt kujutleti Oscari võitnud filmis «The Big Short» ehk «Suur Vale», kus teda mängis Christian Bale. Burry kogus varasemalt tuntust olles üks esimesi USA kinnisvarakriisi ennustajaid, teenides miljardeid dollareid turu vastu panustades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles