Venemaa katsetab digirubla (1)

Copy
Vene rubla.
Vene rubla. Foto: Maxim Shemetov

Venemaa käivitas teisipäeval digirubla testetapi ning loodab vähendada digitaalse valuutaga talle Ukraina sõja tõttu kehtestatud rahvusvaheliste sanktsioonide mõju.

«15. augustil algavad testoperatsioonid tõeliste digitaalrubladega,» ütles Vene keskpank AFP-le.

Kaitsest võtab osa veel 13 panka ja 600 üksikiskut, kel on sel ajal võimalik teha makseid 11 Vene linna 30 müügipunktis.

«Operatsioonid hakkavad olema kodanikele tasuta ja ettevõtetele minimaalse komisjonitasu eest,» ütles keskpank.

Venemaa suuruselt teine pank VTB teatas, et katsetas juba oma mobiilirakenduses edukalt digirublatehinguid.

Digirublale üleminekuga loodab Venemaa vähendada rahvusvaheliste sanktsioonide mõju oma finantssüsteemile. Moskva on üritanud teha tehinguid dollarita ja töötada välja alternatiivseid maksesüsteeme, kuna paljud Vene pangad lülitati pärast Ukraina sõja puhkemist välja rahvusvahelisest pankadevahelisest maksesüsteemist SWIFT.

Digirubla kasutab krüptovaluutade sarnaselt plokiahela süsteemi, mis hõlbustab otsetehinguid läbi detsentraliseeritud andmebaasi.

Peamine erinevus on digirubla staatus «keskpanga digitaalvaluutana», mis on range kontrolli all. Digirublasid annab välja Vene keskpank, hoides neid oma elektroonilises rahakotis, mida valvab riikliku julgeolekuteenistuse FSB seiresüsteem.

Vene võimude väitel teeb digirubla maksed turvalisemaks, aga mõned vaatlejad on arvamusel, et valitsus saab sellega kodanike üle veelgi suurema kontrolli.

Vene keskpank ütles AFP-le, et loodetavasti saavad kõik venelased, 2025.-2027. aastal soovi korral digirubla kasutama hakata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles