Eesti esimene mustermaja sai nurgakivi (1)

PM Majandus
Copy

Eesti esimene mustermaja süsteemis projekteeritud hoone sai täna nurgakivi, selleks on Elektrilevi uus koolituskeskuse hoone.

Mustermaja on madala süsiniku jalajäljega, modulaarne, tehases toodetav ja ringmajanduslikke põhimõtteid järgiv puidust hoone, kasutades EKA PAKKus arendatavat mustermaja projekteerimissüsteemi. Koolituskeskus valmib 2024. aasta alguseks.

Elektrilevi koolituskeskusele asetasid nurgakivi Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm ja juhatuse liige Rasmus Armas, EKA arhitektuuriteaduskonna dekaan dr Sille Pihlak, EstNor tegevjuht Renee Mikomägi ja Kiili vallavanem Aimur Liiva.

«Hindame kõrgelt innovatsiooni ning panustame Elektrilevis järjepidevalt Eesti haridus- ja teadustegevuse arendamisse. Valides EKA mustermaja kontseptsiooni ei ehita me pelgalt järgmist tavalist maja, vaid saame anda hoogu selle ainulaadse lahenduse väljatöötamisele,» sõnas Elektrilevi juhatuse esimees Mihkel Härm.

Koolituskeskuse tootjale ja ehitajale EstNor OÜ-le on põnev väljakutse ja võimalus näidata kuidas saab ehitada ilusaid, keskkonnasõbralike hooneid. «EstNor`i meeskonnal on hea meel olla peatöövõtjana osaline esimese mustermaja valmimisel ja eriti positiivne on see, et loodav koolituskeskus asub ettevõtte koduvallas oma tootmishoonete vahetusläheduses,» rõõmustas EstNor tegevjuht Renee Mikomägi.

«Koolituskeskuse projekt andis vajaliku tõuke, et vormida EKA Puitarhitektuuri Kompetentsikeskuses PAKK aastate jooksul tehtud teadus- ja arendustöö reaalseks rakenduseks – hoone, mis näitab tänu uuendusmeelse tellijale ja teostajale teadmussiirde võimalikkust. Ainult koostöös jõuame lähemale meie kõigi poolt seatud innovatsiooni eesmärkidele ehituses ja projekteerimises. Saadud kogemus illustreerib, et ringmajandusliku hoone ehitamine on kaasaegses Eesti majatehases võimalik juba täna,» lausus Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna dekaan Sille Pihlak.

Elektrilevi koolituskeskus on juba alates järgmisest aastast õppekeskuseks kõikidele võrguelektrikutele ning põnevaks koostöökohaks Eleringi ja VKG elektrivõrkudega.

Tulevikus hakkavad just selles hoones ja õppeväljakul harjutama ning demonstreerima oma meisterlikust tasemeeksamitel kui ka õppetundides kõik Eesti praegused ja tulevased elektrikud.

Koolituskeskus paikneb 24 000 ruutmeetril, millest Eleringi kõrgepingevõrgu õppeväljaku osa on 700 m2. Koolituskeskuse hoones on tulevikus kolm õppeklassi, töökoda ja labor elektritöödeks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles