Suvi ei suutnud sel aastal töötuse kasvu ära hoida

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Liis Elmik
Liis Elmik Foto: swedbank

Majanduse kehv seis avaldus lõpuks tööturu näitajates: teises kvartalis hõive eelmisega võrreldes vähenes ja tööpuudus kasvas.

Töötajate arv oli teises kvartalis endiselt kõrgel tasemel, kuid majanduse jahenemine tõi aga kaasa hõive languse eelneva kvartaliga võrreldes. Seda vaatamata asjaolule, et tavaliselt suve lähenedes vajadus töötajate järele kasvab, mitte ei kahane. Maksuameti andmete järgi on töötajaid vähem tööstuses ja ehituses, rääkis Swedbanki vanemökonomist Liis Elmik.

Töötute arv suurenes nii eelmise kvartali kui eelmise aasta sama ajaga võrreldes. Töötute hulgas on kõige rohkem lihttöölisi ja teenindajaid. Töötuid on rohkem, sest tööd on vähem. Ettevõtete käive kahanes teises kvartalis aastatagusega võrreldes 4% võrra.

Madal nõudlus nii sise- kui välisturul suurendab töötute arvu teisel poolaastal veelgi. Tööpuudus jõuab Swedbanki prognoosi järgi aasta lõpuks üle 7 protsendi. Järgmisel aastal majandusolukord paraneb ja tööpuudus hakkab taas langema.

Palgasurve püsib tugev. Nii maksuameti kui Swedbanki kliendiandmete järgi ulatus palgakasv viimastel kuudel üle 10 protsendi aastatagusega võrreldes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles