Venemaa keskpank asus järsult intresse tõstes rubla päästma (2)

Erkki Erilaid
Copy
Rubla kursid eile, 14 augustil Moskva valuutavahetuspunktis. REUTERS/Maxim Shemetov
Rubla kursid eile, 14 augustil Moskva valuutavahetuspunktis. REUTERS/Maxim Shemetov Foto: Maxim Shemetov

Venemaa keskpank tõstis teisipäeval erakorralisel koosolekul intressimäärasid 3,5 protsendi võrra 12 protsendile, et peatada rubla kursi kuid kestnud langus euro ja dollari suhtes.

Moskva kavatseb pea poole võrra intressimäära tõstes peatada rubla kiire odavnemise. Rubla kurss langes esmaspäeval dollari suhtes 102 lähedale, kui president Vladimir Putini majandusnõunik Maksim Oreškin rääkis Venemaa riiklikule uudisteagentuurile TASS, et Vene valuuta nõrgenemise peamine põhjus on keskpanga lõtv rahapoliitika.

Rubla tugevnes teisipäeva varahommikul ligi 6 protsenti, kuna investorid panustasid keskpanga rahapoliitika olulisele karmistamisele. Kella 11 langes aga rubla kurss nii dollari kui euro suhtes taas ja dollar maksab praegu 98 ja euro 107 rubla.

Kommersant kirjutas täna, et Venemaa Panga direktorite nõukogu tõstis hommikusel erakorralisel koosolekul baasintressimäära kohe 3,5 protsendipunkti võrra, 12 protsendini. Vene analüütikud ootasid pigem intresside tõstmist 10 protsendini.

Keskpanga teatel tehti otsus hinnastabiilsuse riskide piiramiseks. Eelmise, 21. juuli koosolekul määrati intressimääraks 8,5 protsenti aastas.

Venemaa keskpank on varem toonud rubla väärtuse languse põhjuseks Venemaa kaubandusbilansi kahanemise. Riigi jooksevkonto ülejääk oli jaanuaris–juulis 85 protsenti väiksem kui aasta varem. Venemaa energiaeksporditulud on aastaga märkimisväärselt vähenenud ja see ongi üheks peamiseks rubla odavnemise põhjuseks. Samas hakkasid Vene eksporditulud nafta hinnatõusu tõttu juulis taas kerkima. 

Alates eelmise aasta septembrist oli Venemaa keskne intressimäär püsinud juulini stabiilselt 7,5 protsendil. Mullu veebruaris, vahetult pärast Ukraina ründamist, tõsteti aga rubla kaitseks intressimäär 20 protsendile.

Venemaa keskpank viitab oma direktorite nõukogu koosolekule järgnenud pressiteates inflatsioonisurve kasvule. «Aastane inflatsioonimäär tõusis 7. augusti seisuga 4,4 protsendini. Samal ajal jätkab praegune hinnakasvu tempo kiirenemist. Viimase kolme kuu jooksul oli hooajaliselt korrigeeritud jooksev kasv aastapõhiselt keskmiselt 7,6 protsenti. Sama alusinflatsiooni näitaja tõusis 7,1 protsendini,» teatas keskpank.

Panga hinnangul ületab sisenõudlus riigi oma tootmisvõimsusi, mida ei saa ka kiiresti suurendada. Seetõttu tuleb rohkem kaupu importida, kuid see on rubla kukkumise tõttu kallis lõbu. Rubla nõrgenemine kandub seega hindadesse ja selle tulemusena kasvab inflatsioon. Keskpank märgib, et intressimäära tõstmise eesmärk on inflatsiooni taastamine 2024. aastaks 4 protsendi tasemele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles