Hiinas on noorte töötus nii kõrge, et riik lõpetas töötusenumbri avaldamise

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Tööd kõigile noortele, kes seda sooviks, ei jagu. Pildil LED-valgustite vabrik Jiangxi provintsis
Tööd kõigile noortele, kes seda sooviks, ei jagu. Pildil LED-valgustite vabrik Jiangxi provintsis Foto: STR

Hiina on peatanud igakuiste noorte tööpuuduse andmete avaldamise pärast seda, kui see näitaja lõi üldise majanduslanguse taustal mitmeid kuid järjest uusi rekordeid.

Sotsiaalmeedias kiiret vastureaktsiooni ja naeruvääristamist pälvinud uudise edastas riiklik statistikaamet (NBS) teisipäeval, kui avalikustas oma igakuised majandusnäitajad. Varem avalikustas NBS iga kuu 16–24-aastaste linnades elavate noorte töötuse määrad.

NBS-i pressiesindaja Fu Linghui selgitas, et selle põhjuseks on asjaolu, et statistikat «on vaja parandada».

Õpilaste arv selles vanuserühmas on viimastel aastatel kasvanud ja nende põhiülesanne peaks olema pigem õppimine, mitte tööotsimine, ütles ta.

«Kas enne kooli lõpetamist tööd otsivad õpilased tuleks kaasata, sellele on inimestel erinevad vaated. See vajab täiendavat uurimist,» lisas ta.

«Kaalumist vajab ka «noorte tööotsijate» vanusevahemiku määratlemine, sest noored veedavad praegu rohkem aastaid koolis,» lisas ta.

Linghui ütles, et NBS viib nüüd läbi «põhjalikud uuringud», et parandada oma metoodikat, lisades, et andmed avaldatakse uuesti, kui protsess on lõpule viidud. Millal see peaks juhtuma, ta ei öelnud.

Hiina noorte töötuse määr on viimastel kuudel löönud järjest rekordi. Aprillist juunini ulatus 16–24-aastaste töötuse määr vastavalt 20,4 protsendi, 20,8 protsendi ja 21,3 protsendini.

Sel aastal otsis tööd rekordilised 11,6 miljonit kõrgkoolilõpetajat. Nende tulevikuväljavaated on sünged, kuna Hiina majandus on pärast teist kvartalit pidurdunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles