Eesti iduettevõtete käive ületas poolaastaga miljardi euro piiri

BNS
Copy
Startup Estonia juht Eve Peeterson.
Startup Estonia juht Eve Peeterson. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti iduettevõtted tegid selle aasta esimese kuue kuuga rekordkäibe, mis ulatus 1,1 miljardi euroni ning kasvas võrreldes mullusega 17 protsenti.

Iduettevõtted tasusid riigile 113 miljonit eurot riiklikke makse, mida on 24 protsendi võrra enam kui mullu samal ajal.

Startup Estonia hallatava andmebaasi andmetel tegutseb Eestis 1523 iduettevõtet. Neist suurima käibe tegid tänavu esimesel poolaastal Bolt 592 miljoni euroga, Veriff 38 miljoni euroga, Swappie 32,4 miljoni euroga, Viseven 16,5 miljoni euroga ja Crezu 15,8 miljoni euroga.

Startup Estonia juht Eve Peeterson tõi välja, et kuigi Eesti idusektor jätkab kasvu, mõjutavad ebastabiilsus maailma majanduses ja julgeolekus ka iduettevõtteid.

«Praegu on näha uut trendi, et kiire globaalse kasvu asemel keskenduvad Eesti iduettevõtjad efektiivsuse tõusule ja kasumlikkuse kindlustamisele. Samu ootusi on selgelt väljendanud ka investorid. See näitab meie ökosüsteemi küpsust – iduettevõtjatel on piisavalt paindlikkust ja kogemusi, et reageerida muutunud oludele ja kohendada oma strateegiaid,» ütles Peeterson.

Investeerimistehinguid sõlmitakse iduettevõtete ja investorite vahel jätkuvalt. Selle aasta esimese kuue kuuga kaasasid Eesti iduettevõtted 113,2 miljonit eurot investeeringuid. Kokku on tehtud 22 tehingut keskmise suurusega 5,1 miljonit eurot. Miljonist eurost suuremaid investeeringuid on kaasanud 15 iduettevõtet. Suurimad investeeringud on kaasanud Funderbeam 36 miljoni euroga, RangeForce 17 miljoni euroga, Planet42 14,1 miljoni euroga, EFENCO 12,3 miljoni euroga ja Roofit.solar 6,45 miljoni euroga.

«Efektiivsed ja tugevad ettevõtted pakuvad investoritele huvi ka keerulistel aegadel, kuid iduettevõtjatel tuleb arvestada, et investeerimisotsuseid kaalutakse senisest põhjalikumalt ja nende tegemine võtab rohkem aega. Investorid ootavad iduettevõtjatelt efektiivsust ja tegevuskulude optimeerimist, mitte kiiret kasvu ja maailma vallutamist investorite raha toel,» tõi Peeterson välja ning lisas, et vaba kapitali on turul jätkuvalt palju, kuid see otsib tarku ja murrangulisi väljundeid. «Praegune olukord võib saada soodsaks pinnaseks mõjuinvesteeringute tegemiseks,» ütles ta.

2023. aasta esimesel poolaastal on toimunud neli iduettevõtete müüki ehk exit'it. Amazon ostis Eesti juurtega peamiselt USAs tegutsenud idufirma Snackable ning Coinmetro omandas enamusosaluse Igniumis. Uued omanikud on leidnud autojagamisplatvorm Autolevi ja e-poodide platvorm Voog.

Startup Estonia juhib tähelepanu, et ettevõtete käibe andmed on käibemaksukohustuslase esitatud käibedeklaratsioonide alusel maksu- ja tolliameti kvartaalselt avaldatud andmed, mis tähendab, et kuigi see on tänane parim teadmine, ei ole andmed siiski võrreldavad maksukohustuslase majandusaasta aruande andmetega.

Startup Estonia on riiklik programm Eesti startup ökosüsteemi arendamiseks, andes tõuke iduettevõtete tekkimiseks ning rahvusvahelisteks edulugudeks saamiseks. Startup Estonia programmi viib ellu EASi ja Kredexi ühendasutus ning programmi teaduskiirendi tegevusi viib ellu SmartCap. Startup Estonia programmi (projekti number EU50651) rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles