Võlakirjakuningas hoiatab Aktsiad on ohtlikult ülehinnatud

PM Majandus
Copy
Võlakirjakuningas Bill Gross.
Võlakirjakuningas Bill Gross. Foto: JIM YOUNG/REUTERS

Miljardärist investor Bill Gross hoiatas aktsiate ja pikaajaliste võlakirjade languse ning USA majanduse nõrgenemise eest.

«Ma lihtsalt arvan, et madala aktsiate riskipreemia ja suhteliselt kõrge PE suhtarvu põhjal on turg ülehinnatud,» ütles võlakirjakuningana tuntud Gross Bloombergile.

Teisisõnu, aktsiate ja riskivabade investeeringute, näiteks 10-aastaste riigivõlakirjade oodatav tootlus on praegu praktiliselt sama ning aktsiate hind on ettevõtete kasumite suhtes ajalooliselt kõrge.

«Aktsiate hindamisega tuleb olla väga ettevaatlik, hoolimata tehisintellektist ja tõusutempost,» sõnas Gross, korrates oma juulis tehtud hoiatust.

USA aktsiaturg on sel aastal tõusnud, mida on õhutanud tehisintellekti menukus ja kasvavad lootused, et inflatsioon taandub, Föderaalreserv alandab intressimäärasid ja majandus pääseb majanduslangusest.

Gross ütles siiski, et praegused aktsiate hinnatasemed tunduvad talle endiselt liiga kõrged, ning märkis, et Fedi intressimäärade tõstmise täielik mõju, mis möödunud kevadel peaaegu nulltasemelt 5%-le tõusis, pole veel mõju avaldanud.

Pimco kaasasutaja ja selle lipulaevast võlakirjafondi juhtinud Gross hoiatas ka selle eest, et lühiajalised riigivõlakirjad pakuvad suuremat tootlust kui pikemaajalised võlakirjad.

«Edukas, finantspõhine majandus ei saa hästi toimida, kui madala riskiga investeeringud annavad rohkem tulu kui kõrge riskiga investeeringud,» ütles ta. «See on lihtsalt väärastunud tulukõver ja see ei tee majandusele tulevikus head.»

Gross ennustas ka majanduse aeglustumist, olles viimastel aastatel saanud suurt hoogu fiskaalstiimulitest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles