Ökonomistide prognoos EKP tõstab veel üks kord intressimäärasid

PM Majandus
Copy
Euroopa Keskpanga peakontor Eurotower Frankfurdis.
Euroopa Keskpanga peakontor Eurotower Frankfurdis. Foto: Hannah Maher/ECB

Bloombergi koostatud ökonomistide küsitluse kohaselt alustab Euroopa Keskpank järgmise aasta kevadel hoiuseintressi langetamist.

 

Koduomanike intressimäärade tõususpiraal hakkab aeglaselt lõdvenema, sest Euroopa Keskpank (EKP) tõstab oma baasintressimäära eeldatavasti vaid korra praeguses intressitõusutsüklis.

Uudisteagentuuri Bloomberg poolt augusti alguses kogutud uuringus prognoosisid majandusteadlased, et EKP tõstab järgmisel kuul hoiuseintressi praeguselt 3,75%-lt 4,0%-le.

Uuringu vastajad on seisukohal, et EKP alustab intressimäärade alandamist järgmise aasta märtsis, nii et järgmise aasta lõpuks on hoiuste intressimäär 3,25%.

EKP president Christine Lagarde märkis juulis toimunud intressimäära istungil, et keskpanga septembrikuu intressimäära istungil kas tõstetakse või jäetakse hoiuseintressimäär muutmata. EKP otsustas juulis tõsta hoiuseintressi 0,25 protsendipunkti võrra 3,75%-ni.

Juhul kui EKP septembris hoiuseintressimäära tõstab, oleks see kümnes intressimäära tõstmine veidi üle aasta aja jooksul. Keskpank alustas intressimäärade tõstmist eelmise aasta juulis, et ohjeldada kiiret inflatsiooni, ning möödunud aasta sügisel kasutas keskpank esimest korda euroala ajaloos kahte suurt 0,75 protsendipunkti suurust intressitõusu.

Tarbijahinna inflatsioon euroalal on alates eelmise aasta sügisest märgatavalt aeglustunud, kuigi inflatsioon on endiselt üle EKP inflatsioonieesmärgi. Samas EKP jaoks oluline alusinflatsioon, mis ei hõlma energia- ja toiduhindu, on aga aeglasemalt aeglustunud.

Kui heita pilk rahaturgudele, siis seal ennustatakse tuletisintresside põhjal 70% tõenäosusega, et EKP tõstab septembris hoiuseintressimäära 0,25 protsendipunkti võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles