Venemaa keskklassil pole enam Euroopasse asja, kuhu reisitakse nüüd? (1)

Erkki Erilaid
Copy
Turistid Phuketis. Foto AFP.
Turistid Phuketis. Foto AFP. Foto: Mladen Antonov

Kui keskmise sissetulekuga idanaabrite Euroopasse reisimine on mitu korda vähenenud, siis rikkamad venelased, keda sanktsioonid peaksid ennekõike mõjutama, reisivad endiselt sinna, kuhu hing ihaldab.

Venemaa keskklassi reisimine Euroopasse on vähenenud 80 protsenti, sest viisapiirangute tõttu on see läinud neile keerulisemaks ja kulukamaks, kirjutas Yle. Samuti teeb venelaste reisimise märkimisväärselt kallimaks rubla kursi pidev langus euro suhtes.

Samas pole Soome Välispoliitika Instituudi teaduri Margarita Zavadskaja sõnul suudetud Venemaa rikaste reisimist eriti takistada. «Nad on oma tarbimist vaid veidi vähendanud, mis on pettumus, sest sanktsioonid peaksid põhimõtteliselt just neid puudutama,» ütles ta.

Zavadskaja sõnul teatakse rikaste, umbes viie protsendi venelaste reisimisharjumustest ja -motiividest vähe. «Näiteks on hakatud reisima Araabia Ühendemiraatidesse, kus saab anonüümselt ja rahulikumalt elada. Euroopas reisivad nüüd vaid tõeliselt rikkad.»

Keskklassi venelased reisivad praegu aga Türki, Taisse ja populaarsust kogub ka okupeeritud Abhaasia. Seevastu reisis venelasi Krimmi piirkonda eelmisel aastal 19 protsenti vähem kui 2021. aastal.

Tai kuningriiki reisis tänavu jaanuarist juunini üle 700 000 Vene kodaniku. See on suur hüpe, kui võrrelda aastatagust perioodi, ent see on ka suurem arv kui enne koroonapandeemiat 2018. aastal.

Idanaabrite arvu plahvatuslikku suurenemist Tais seletatakse Zavadskaja sõnul sellega, et suur osa Venemaa IT-töötajatest kolis sinna. Venelaste Tais ostetud korterite ja majade arv on alates Venemaa agressioonisõja algusest hüppeliselt kasvanud. Tai kinnisvaraandmete järgi kuulus eelmisel aastal näiteks 40 protsenti Phuketi puhkemajadest venelastele.

Türki oodatakse ainuüksi sel aastal seitset miljonit Vene turisti. Veel eelmisel aastal käis Türgis viis miljonit venelast ja 2018. aastal veidi alla kuue miljoni Vene turisti.

Statistika järgi olid eelmisel aastal venelaste viis populaarsemat sihtkohta Türgi, Araabia Ühendemiraadid, Venemaa okupeeritud Abhaasia, Egiptus ja Tai. Võrdluseks, 2018. aastal olid idanaabrite peamised sihtkohad Türgi, Saksamaa, Tai, Itaalia ja Hispaania.

Zavadskaja sõnul algasid muutused turismis juba pandeemia ajal. Samuti tuleb mõista, et enamik venelasi võib üldse koju jääda. «Eelmisel aastal tehtud küsitluse järgi ei reisi 70 protsenti venelastest enam välismaale,» märkis ta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles