Eesti Vee-ettevõtete Liidu juhatuse esimehe Veiko Kaufmanni sõnul saab iga inimene kaasa aidata sellele, et vett meil võimalikult kaua jätkuks.
Vee-ettevõtja: lihasöömine on väga veekulukas
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi inimene peaks söögiga tarbima 2 liitrit vett päevas ja hügieenile kulub 140 liitrit ja nende pealt kokku hoida ei saa, siis kõike muud tarbides saab Kaufmanni sõnul säästa küll.
Ta tõi mõned lihtsad säästunipid:
- Tarbige mahetoitu, sest selle kasvatamiseks on vähem vett kasutatud.
- Ostke loomulikul hooajal kasvanud toitu.
- Toituge rohkem taimedest, sest loomakasvatuses on suur peidetud vee kulu.
- Ärge raisake toitu. Praegu läheb ligi pool kogu toidukogusest prügikasti.
- Ärge ostke uusi asju, vaid parandage vanu.
Vee-ettevõtte juhina lubas Kaufmann teha omalt poolt kõik veekadude vähendamiseks ja tagasi keskkonda mineva vee võimalikult puhtaks tegemiseks.
Mõned näited erinevate kaupade varjatud vee hulgast (liitrites):
1 kg kohviube - 21 000
1 kg veiseliha - 15 500
1 kg puuvillariiet - 11 000
1 kg juustu - 5000
1 kg sealiha - 4800
1 kg kanaliha - 3900
1 puuvillane T-särk - 2700
1 kg teelehti - 2400
1 kg suhkrut - 1500
1 l piima - 1000
1 l veini - 960
1 muna - 200
1 tass kohvi - 140
1 tass teed - 30
1 A4 paberileht - 10
Allikas: EVEL