Skype'i kaasasutajate investeerimisäri kukkus 10 miljoniga kahjumisse

BNS
Copy
Ahti Heinla, üks rakenduse Skype loojatest ja Ambient Sound Investmentsi omanikest.
ELMO RIIG/Sakala.
Ahti Heinla, üks rakenduse Skype loojatest ja Ambient Sound Investmentsi omanikest. ELMO RIIG/Sakala. Foto: Elmo Riig

Skype'i eestlastest kaasasutajate investeerimisettevõte Ambient Sound Investments OÜ (ASI) teenis möödunud aastal 9,7 miljonit eurot kahjumit, aasta varem oli tulemiks aga 34,3 miljoni eurone kasum.

Ettevõtte äritulud kukkusid samal ajal 61,2 miljonilt eurolt 3,1 miljonile eurole, suurima panuse langusesse andis investeeringute õiglase väärtuse muutus ja muud ümberhindlused, mis 2021. aastal tõid sisse 48 miljonit eurot, ent mullu oli too tulurida 30,5 miljoni euroga miinuses, selgub ettevõtte majandusaasta aruandest. Investeerimisfirma varade maht vähenes 224,6 miljonilt eurolt 195,4 miljonile eurole.

Konsolideerimisgruppi kuulus mullu ASI Private Equity AS, mis tegeleb investeerimise ja investeeringute juhtimisega tehnoloogiaettevõtetes; InkspinSix OÜ, mis haldab pikaajalisi fondiinvesteeringuid; Kv1 OÜ ja Kv3 OÜ, mis haldavad reaalvarade varaklassi, sealhulgas Ammende Hotell OÜd; Multiland OÜ ja Multiland Management OÜ, mis tegelevad metsa ja metsamaa majandamisega; Balti Karjäärid OÜ ning selle tütarettevõte Eesti Killustik OÜ, mis tegeleb ehitusmaavarade kaevandamise, täitematerjalide tootmise ja müügiga; ning ASI Venture Holdings OÜ, mille tööks on investeeringute haldamine.

Samuti kuuluvad kontserni Saardu Põllud OÜ, mille portfell müüdi mullu jaanuaris, ja Paistevälja-Paistu Põllud ja Metsad OÜ, mille portfell müüdi 2021. aasta jaanuaris.

ASI investeeringud on tehtud ettevõtte 129 miljoni euro suurusest omakapitalist ja omanikele emiteeritud võlakirjadest väärtusega 41 miljonit eurot. Aruandeaastal emiteeriti 1 miljoni euro väärtuses uusi ning lunastati 9 miljoni euro väärtuses olemasolevaid võlakirju. Finantsvõimendust kolmandatelt osapooltelt aruandeaastal ei kasutatud.

Investeerimisportfelli juhtimisel on juhtkonna selgitusel oluline siht olla investeerimisvõimeline majandustsükli eri faasides. Riskide hajutamise eesmärgil on investeerimisportfell jaotatud erinevate varaklasside vahel: riskikapital, osalused ettevõtetes, noteeritud aktsiad ja reaalvarad. Investeerimisportfelli struktuuris pöörati eelmisel aastal suuremat tähelepanu varaklasside vahelise jaotuse ühtlustamisele, millest tulenevalt vähendati osaluste osakaalu 36 protsendile investeerimisportfellist ning suurendati likviidsete varade osakaalu 35 protsendini. Turgude üldise languse tõttu vähenes aktsiate osakaal.

Reaalvarad moodustasid 15 protsenti ning riskikapitali investeeringud 13 protsenti investeerimisportfellist. Fondiinvesteeringutesse lisandus 2022. aastal kuus uut fondi, investeerimiskohustusega kokku 13 miljonit eurot. Turu langusest tulenevalt lõpetasid kõik varaklassid peale reaalvarade aruandeaasta kahjumiga, reaalvarade tulemuse hoidis positiivsena bioloogiliste varade ümberhindlus.

Geograafiliselt on ligi 50 protsenti ASI investeeringutest Baltikumis, pisut üle 30 protsendi Euroopas, ülejäänud Põhja-Ameerikas ning vähesel määral ka Aasias.

Aasta lõpu seisuga oli ASI riskikapitali investeeringute portfellis kaheksa otseinvesteeringut, sealhulgas kolm ettevõtet Baltikumis, kaks Aasias ning kolm Põhja-Ameerikas. 2022. aastal lisandus portfelli kaks uut investeeringut Baltikumis: elektroonilise veoselehe infosüsteemi arenduse ja haldusega tegelev Waybiller OÜ ning makselahendusi pakkuv Paywerk AS. Aasta esimeses pooles tehti lisainvesteering pakirobotite arendamise ja tootmisega tegelevasse ettevõttesse Starship Technologies Inc.

Lisaks otseinvesteeringutele kuuluvad ASI Venture Capitali portfelli ka fondiinvesteeringud: Karma Ventures I ja II Euroopas ning Neoteny 3 ja 1517 Fund I Põhja-Ameerikas. Uute fondiinvesteeringutena lisandusid 1517 Fund III Põhja-Ameerikas, Golden Gate Aasias ja Plural Current ning Plural Follow on Euroopas.

Osaluste varaklassi keskseim positsioon on osalus LHV Groupis, mida suurendas veelgi möödunud aasta mais-juunis toimunud emissioonil osalemine. Teisel poolaastal aga vähendas ASI portfelli struktuuri ühtlustamise eesmärgil investeeringut LHV Gruppi 6 miljoni aktsia võrra. Selles varaklassis on olulisel kohal ka investeering ehitusmaavarade kaevandamise ja täitematerjalide tootmise ja müügiga tegelevas Eesti Killustik OÜs ning laadimistaristu arendamisega tegelevas Eleport OÜs.

Samuti on oluline osa ka fondiinvesteeringutel, kokku üheksa erinevat fondi: varem portfellis olnud BPM Mezzanine Fund, mis tegutseb Baltikumis ja Poolas, Harbert European Growth Capital Fund I ja II ning Claret Fund III Suurbritannias ning Cipio Partners Fund VII ja VIII Saksamaa. Mullu lisandusid Claret Annex Fund Suurbritannias, Asia Partners II Aasias ning OAM USA Private Equity Fund.

Noteeritud aktsiaportfelli maht aasta lõpus oli 20 miljonit eurot, vähenedes aastaga pea poole võrra, seda nii investeeringute väärtuse langusest kui ka mõningatest positsioonidest väljumise tulemusena. Realiseeriti kolm investeeringut energeetika, transpordi- ja IT-teenuste valdkonnast ning lisandus üks transpordiga tegelev ettevõtte.

Suurim investeering reaalvarade varaklassis on ettevõtte Multiland OÜ hallatav ja keskkonnasäästlikust maailmavaatest majandatav metsaportfell mahus ligikaudu 670 000 tihumeetrit ligi 5000 hektaril. Pikaaegne investeering, aastast 2011, reaalvarade varaklassis on olnud ka investeering Eften Kinnisvara fondi, mis aruandeaastal osaliselt realiseeriti.

ASI konsolideerimisgrupis töötas 2022. aasta lõpus 108 inimest, 11 rohkem kui aasta varem, ent tööjõukulud kukkusid 10,3 miljonilt eurolt 3,2 miljonile eurole.

Ambient Sound Investments OÜ on asutatud 2003. aastal, 2008. aastast keskendub investeerimistegevusele ning tegutseb family-office-tüüpi ettevõttena. Ettevõtte tegelikud kasusaajad on Ahti Heinla, Priit Kasesalu, Annika Tallinn, Jaan Tallinn, Adelia Annus, Emilia Annus, Georg Annus ning Jekaterina Annus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles