Jumal hoidku! Vaata, mida prognoosib Venemaa keskpank riigi majandusele

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Venemaa keskpank.
Venemaa keskpank. Foto: YURI KOCHETKOV

Reedel avaldas Venemaa keskpank raporti selle kohta, mis võib Vene majandust lähitulevikus ees oodata. Stsenaariume on kolm.

1: Saab elada küll

See on «baasstsenaarium». See tähendab, et just sellesse usub Vene keskpank kõige rohkem, rõhutab Komsomolskaya Pravda (KP). Järgmised kaks stsenaariumi on KP käsitluses pelgalt õuduslood, mida keskpank nimetab alternatiivseteks stsenaariumideks.

Põhistsenaarium on kõige optimistlikum, kuid see ei tõota ka midagi head. Parim, mida majanduselul praegu venelastele pakkuda on, on «ei mingeid uusi šokke». Selle stsenaariumi kohaselt ei tule uusi ulatuslikke sanktsioone ega uusi tõsiseid konflikte.

Samal ajal jäävad Venemaa majandusele kehtestatud sanktsioonid kogu prognoosiperioodiks kehtima. Venemaa eksportkaupu müüakse maailmaturul jätkuvalt soodushinnaga, ennustavad keskpanga analüütikud oma raportis.

Mis puutub Venemaa inflatsiooni, siis see rahuneb 2024. aasta lõpuks ja langeb umbes 4 protsendile aastas. SKP kasvab aeglaselt, kuid kindlalt: igal aastal 1-2,5 protsenti, prognoosib Venemaa keskpank.

2. Deglobaliseerumine ja killustumine

Keskpanga keeles nimetatakse seda stsenaariumi «suurenenud killustatuseks». Lihtsamalt öeldes on globaliseerumine tasapisi hääbumas, riigid jagunevad erinevatesse blokkidesse. Erinevate kaupade tootmine Hiinas, Vietnamis, Bangladeshis viiakse tagasi oma kodumaale või lähiriikidesse (geograafiliselt ja ideoloogiliselt).

See deglobaliseerumine ei tõota midagi head: riigid pingutavad, nad ei tarni üksteisele kaupu ja komponente, hinnad tõusevad.

«Vene majanduse jaoks tähendab see lisaks kaubandustingimuste halvenemisele üldiselt ka sanktsioonide surve suurenemist,» hoiatas Vene keskpank.

Sel juhul jätkab inflatsioon Venemaal kasvamist ega lange järgmisel aastal alla 5-7 protsendi. Keskpank peab baasintressi tõstma ja laenud kallinevad ehk siis majanduse areng aeglustub.

3: Jumal hoidku!

Galopeerivad apokalüpsise ratsanikud keerutavad vikatit pea kohal ja lõikavad täie hooga maailma majandussüsteemi. Tükikesed stabiilsusest, heaolust, õitsengust lendavad igas suunas. Keskpank nimetab seda «riskistsenaariumiks».

Keskpangad üle maailma võitlevad meeleheitlikult inflatsiooniga. Intressimäärad tõusevad. Ettevõtted võtavad vähem laenu, pankadel hakkab minema järjest kehvemini.

Tagajärjeks võib olla ülemaailmne kriis, mis on oma ulatuselt võrreldav 2007-2008 kriisiga, hoiatas keskpank.

Kuid mõne riigi jaoks võivad asjad olla ka hullemad kui 2008. aastal. Deglobaliseerumine, millest rääkis teine stsenaarium, suurendab finantskriisi negatiivseid mõjusid.

Ülemaailmne kriis on alati toonud Vene peamise ekspordikauba – nafta – hinnalanguse. Keskpanga kurvema prognoosi järgi maksab 2025. aastal nafta barrel 30 dollarit (praegu on hind üle 80 dollari). Inflatsioon tõuseb kahekohaliseks. Kuid see pole veel kõik.

Venemaa majanduse jaoks on võimalik sanktsioonide surve edasine tugevdamine. Venemaa majanduse toodangu vähenemine jätkub kaks aastat. Majandus liigub 2,0–3,0 protsendilise taastumiskasvuni alles 2026. aastal.

«Jääb vaid veelkord rõhutada, et kaks viimast stsenaariumi on alternatiivsed. Et need juhtuksid, peavad tähed väga halvasti joonduma,» süstis KP Vene lugejatesse optimismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles