ÜLLATAV ARENG Euroopa Liit rajab päikeseparke ennaktempos (6)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Päikeseparkide rajamine ELis on saanud oodatust suurema hoo. Pildil Purtse hübriidtuule- ja päikesepark
Päikeseparkide rajamine ELis on saanud oodatust suurema hoo. Pildil Purtse hübriidtuule- ja päikesepark Foto: Sander Ilvest

Värsked andmed näitavad, et enamik Euroopa Liidu riike saavutab 2030. aastaks seatud päikeseenergia kasutuselevõtu eesmärgid juba aastaid enne seatud tähtaega.

Päikeseenergia plahvatuslik kasv tähendab, et enamik ELi riike saavutab oma 2030. aasta taastuvenergia eesmärgid enne tähtaega, mis õhutab optimismi ülemaailmsete heitkoguste vähendamise suhtes.

2022. aastal lisandus 41 gigavatti uut päikeseenergia võimsust – 40 protsenti rohkem kui 2021. aastal. Eeldatakse, et see näitaja kasvab sel aastal üle 50 GW, kirjutas Politico.

Vastavalt SolarPower Europe'i lobirühma andmetele, mis põhinevad viimastel saadaolevatel riiklikel eesmärkidel, saavutab 23 riiki oma päikeseenergia tootmise eesmärgid 2027. aastaks.

See peegeldab globaalset suundumust ja tähendab, et igal aastal säästetakse prognoositust miljoneid tonne rohkem kasvuhoonegaaside heitkoguseid.

«Päikeseenergia areng on olnud tähelepanuväärne,» ütles Euroopa Keskkonnaagentuuri (EEA) energiaekspert Javier Esparrago.

Osaliselt on plahvatusliku kasvu taga Hiinas massiliselt toodetavate päikesepaneelide hinnad. Sõda Ukrainas andis riikidele ka suure stiimuli päikeseenergiarajatiste kasutuselevõtuks, et vähendada oma sõltuvust Venemaa energiast.

Kuid need asjaolud tekitavad küsimusi sektori tuleviku kohta.

Kuna päikeseenergia levib üha enam ja elektrihinnad langevad keset päeva, kui päike on kõige eredam, näevad mõned riski, et ka päikeseenergia kasutuselevõtu stiimul väheneb, ütles Esparrago.

See muudab võrgu täiustamise ja salvestustehnoloogiate kiire kasutuselevõtu ülioluliseks, kuid EL on selles valdkonnas endiselt maha jäänud.

Positiivsed valearvestused

Päikeseenergia tootmise kiire kasv on poliitikuid ja analüütikuid pimestanud – ja see võib tähendada häid uudiseid ülemaailmsetele kliimaalastele jõupingutustele.

Juunis oli Rahvusvaheline Energiaagentuur (IEA) sunnitud tõstma oma taastuvenergia kasutuselevõtu prognoose ELis 38 protsendi võrra. Suurema osa sellest moodustas elamute ja kaubanduspindade päikeseenergiaseadmete kasutuselevõtt.

Ennustusvead võivad aga tähendada ka seda, et kliimamuutustega seotud jõupingutused lähevad kogu maailmas oodatust paremini – eriti kuna suuremad majandused ühinevad võidujooksuga, et paigaldada rohkem päikesepaneele.

Eelmisel aastal paigaldas Hiina 107 GW päikesepaneele, mis on ligikaudu võrdne kogu USAs installeeritud võimsusega, ja Chase'i sõnul kasvab see 2023. aastal tõenäoliselt umbes kaks korda.

IEA leidis, et 2022. aastal vähendas päikeseenergia kasutuselevõtt 230 miljonit tonni CO2 heitkoguseid, mis on umbes kaks korda rohkem kui Belgia aastased heitkogused.

«Kasv, mis ületab pidevalt ootusi, tähendab, et üleilmsel tasandil on heidet vähendatud ja seda on oluliselt vähendatud,» ütles Esparrago.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles