Avalda arvamust Euro rahatähed kujundatakse ümber (9)

PM Majandus
Copy
Euro rahatähed.
Euro rahatähed. Foto: Regis Duvignau

Euroopa Keskpank loobub uutel euro rahatähtedel akende ja sildade kasutamisest. Uue seeria eesmärk on esindada Euroopa Liidu olemust, identiteeti ja väärtusi.

 

Euroopa Keskpank on valmis uuendama oma pangatähtede kujundust, loobudes akende ja sildade kujutamisest, mis on Euroopa kodanike rahakottides olnud viimased 21 aastat, vahendab Politico.

Pangatähtede kujundus valitakse välja järgmisel aastal ja pangatähtede tehnilised elemendid valmivad 2026. aastaks. Uute rahatähtede kasutuselevõtu kuupäeva ei ole veel otsustatud.

EKP küsib rahatähtede kohta arvamusi euroala kodanikelt ja uusi rahatähti käsitlev küsitlus on avatud augusti lõpuni. Lõpliku teema valib EKP nõukogu, kuhu kuuluvad EKP juhatuse kuus liiget ja euroala riikide keskpankade presidendid.

EKP kaalub euro rahatähtede uuel kujundusel seitset erinevat teemat, mis ulatuvad konkreetsest kuni abstraktseni. Teemadeks on näiteks käed, jõed, linnud, Euroopa kultuur, Euroopa väärtused looduses ning ühine Euroopa identiteet.

Uute euro rahatähtede kujundusprotsess algas juba 2021. aasta sügisel ning need peaksid olema turvalisemad ja raskemini võltsitavad. Samuti lubatakse, et need on keskkonnasõbralikumad.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles