Kui palju tõstavad maja küljes olevad päikesepaneelid kodukindlustuse hinda? (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Päikesepaneelid eramaja katusel.
Päikesepaneelid eramaja katusel. Foto: Urmas Luik

Elektriautode omanikud peavad maksma kindlustuse eest oluliselt rohkem kui teiste sõidukite omanikud, kuid milliste kuludega peavad arvestama need kodukindlustajad, kes on paigaldanud oma maja katusele päikesepaneelid?

Elektriautodel on suurem mass ja kiirendusvõime, nendega juhtub keskmisest rohkem kahjusid ja nende remondikulu on suurem, mistõttu on kallim ka nende liikluskindlustus, kinnitavad kindlustusfirmad, kelle sõnul võib sellise auto kindlustushind umbes viiendiku võrra suurem olla. If Kindlustuse andmete järgi jäävad bensiini- ja diiselmootorite autode keskmised kahjukäsitluskulud 1000 euro juurde, samas kui elektriautodel on see summa 50 protsenti kõrgem. Lisaks tõstab kindlustusmakse hinda spetsiaalsete tööde tegemine, mida iga remondikoda teostada ei tohi.

Maksed on tõusnud

Kindlustustingimused on seltsiti erinevad. IIZI vara- ja isikukindlustuse tootearendusjuht Pille Pleesi sõnul loeb enamik kindlustusseltse eramaja katusele paigaldatud päikesepaneele hoone osaks ja kindlustavad neid automaatselt ilma eraldi piirangu või makseta.

«Samas on kodukindlustuse kindlustusmaksed üldiselt tõusnud, sest heas korras eramaju kindlustatakse juba ammu mitte kindlale summale, vaid taastamisväärtusele ning ehitushinnad on viimasel ajal järsult tõusnud,» rääkis Plees. «Kui päikesepaneelid on paigaldatud maapinnale, siis tuleb need eraldi rajatisena kindlustada ja see omakorda võib kindlustusmakset tõsta mõnekümne euro võrra.»

Kindlustamise juures peaks arukas koduomanik lähtuma eelkõige kindlustuskaitse ulatusest ja piirangutest. Ainult soodsaimat makset otsides võib õnnetuse puhul hiljem selguda, et sellega kaasnevad ka rohkem piiranguid nii kindlustusjuhtumite kui ka hüvitamise summade osas, märkis Plees.

Kindlustatakse taastamisväärtuses

Swedbank P&C Insurance kodukindlustuse puhul on hoonega koos automaatselt kindlustustatud ka päikesepaneelid, kui nende eesmärk on teenindada krundil olevat eluhoonet ning kõrvalhooneid, mis ei ole mõeldud äritegevuseks, ütles Swedbanki riskikindlustuse valdkonnajuht Liina Laks.

«Pakume laia kaitsega koguriskikindlustuse lahendust ning ehitise kindlustussummaks, sh ka päikesepaneelide puhul on taastamisväärtus. See tähendab, et taastamiseks vajaminevat summat lepingus summaliselt ei piirata ning kindlustusjuhtumi korral saab olla kindel, et kodu taastatakse sellisesse seisukorda, nagu see oli enne õnnetusjuhtumit. Kaetud on kõik ootamatud juhtumid, mis ei ole tingimustega välistatud, näiteks on kindlustusjuhtumiks olukord, kui rahe rikub päikesepaneelid või neid kahjustab äike kas otsetabamuse või juhtmeühenduste kaudu tekkinud ülepinge tõttu,» rääkis Laks.

Hinnastamisel nad päikesepaneelidele erisusi ei ole teinud ning käsitlevad neid sarnaselt teiste tehnosüsteemidega.

Kindlustusjuhtumeid vähe

Päikesepaneelidega seotud kahjud on enamasti seotud tormi või äikesega – näiteks katusele kukkunud puu lõhub lisaks katusele päikesepaneele ja selle ühendusi või saab päikesepaneelide süsteem kahjustada äikesest tekkinud ülepinge või voolukõikumise tõttu. Päikesepaneelidega seotud kahjuavaldusi on siiani olnud vähe.

Sellised olukorrad võivad aga tekkida ja Laks toob paralleeli ühe maaküttepumba juhtumiga, mis voolukõikumise tagajärjel sai kahjustada ning mille hüvitisena maksti välja üle 9500 euro.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles