MAKSUD Hiina e-poe kauba tagastamisel tagastab riik ka tollimaksu (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Maksu- ja tolliameti inspektor kontrollib postipakke.
Maksu- ja tolliameti inspektor kontrollib postipakke. Foto: Tairo Lutter

Kolmandate riikide e-poest tellitud kaupa saab tagastada enamasti tavapärasel moel, kuid kaupa ei saa tutvumiseks kätte enne, kui selle eest on riigile tasutud tollimaks. Uurisime, mis saab tagastatud kauba tollimaksust ja kuidas seda tagasi saada.

«Kui kaup saabunud Eestisse Euroopa Liidu (EL) välisest riigist ja pärast vaba ringlust on ilmnenud, et kaup on vaja tagasi saata – näiteks rõivaste suurusnumber ei vastanud ootustele vms, – siis on võimalik taotleda impordideklaratsiooni tühistamist ning importimisel tasumisele kuuluvate maksude tagasimaksmist, nii tolli kui ka käibemaksu tagastamist,» ütles maksu- ja tolliameti meediasuhete spetsialist Karin Ulvik.

Tagastuse taotlust saab esitada e-EMTA kaudu. Sealt tuleb leida vastav impordideklaratsioon ja vajutada deklaratsiooni allolevale «Kehtetuks tunnistamise taotluse» nupule.

Edasi tuleb lisada tühistamistaotluse põhjus. Näiteks «tagasi saadetud kaup oli liiga suur või liiga väike» ning valida põhjuse tüübiks: DA 148_3 – Kauglepingu alusel müüdud kaup on tagastatud.

Koos tühistamise taotlusega tuleb esitada ka kõik saadetisega seotud dokumendid.

«Tühistamistaotlus peab olema esitatud 90 päeva jooksul pärast tollideklaratsiooni aktsepteerimise kuupäeva ning eesmärgiga kaup tarnijale tagastada,» märkis Ulvik.

Tagastatakse vähe

Tõenäoliselt tülikat asjaajamist peljates või tollimaksu tagasisaamise võimalusi mitte teades kasutavad inimesed tollitud kauba tagastamisvõimalust harva. Eelmisel aastal deklareerisid eraisikud 326 385 posti- või kullersaadetist. See teeb kuus keskmiselt 27 198 deklaratsiooni. Käibemaksu tasuti kokku 3 385 662 eurot ja tollimaksu 529 356 eurot.

Tänavu esimeses poolaastas on saadetiste arv tõusnud, ulatudes 189 726 deklaratsioonini, mis teeb kuus keskmiselt 31 621 deklaratsiooni. Käibemaksu tasuti nende eest 1 651 344 eurot ja tollimaksu 263 069 eurot.

Keskmine käibemaksu summa deklaratsiooni kohta oli möödunud aastal 10,3 eurot ja tollimaks 1,6 eurot. Tänavu on summad vähenenud ja keskmine käibemaksu summa on 8,7 eurot ja tollimaks 1,38 eurot.

Möödunud aastal tühistati tagastuse tõttu 267 deklaratsiooni ja tänavu 137 deklaratsiooni. Tollimaksu tagastati möödunud aastal 1653 eurot ja käibemaksu 11 522 eurot. Tänavu on vastavad summa 739 ja 3259 eurot.

Kõige enam saadetakse pakke tagasi Suurbritannia, USA, Venemaa, Hiina, Austraalia kauplejatele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles