Uus löök sanktsioonidele: Vene toornafta eest makstakse tublisti üle hinnalae

Erkki Erilaid
Copy
Tanker Transnefti naftaga Novorossiiski sadamas
Tanker Transnefti naftaga Novorossiiski sadamas Foto: AP foto

Suure osa idanaabri energiaekspordist moodustava Venemaa Uurali toornafta barrelihind on viimastel päevadel kerkinud 72 dollarile, mis ületab G7 riikide kehtestatud hinnalage juba viiendiku võrra.

G7 riigid kehtestasid mullu 5. detsembril Venemaa naftaekspordile 60-dollarilise ülempiiri barreli kohta. Hinnalagi peaks täitma kaht eesmärki: esiteks piirama Moskva energiatulude suunamist Ukraina sõja rahastamiseks ja teiseks võimaldama siiski Vene nafta jõudmist maailmaturgudele, et seeläbi ohjeldada üldist inflatsiooni.

Uurali toornafta barrelihind kerkis sel nädalal üle 70 dollari ja on viimastel päevadel kõikunud erinevate allikate hinnangul 71–74 dollari kandis, mis on kõrgeim tase alates 2022. aasta sügisest. Tänavu kevadel langes vene nafta hind sanktsioonide mõjul alla 50 dollari, kuid tõusis juuli teisel nädalal uuesti üle 60 dollari piiri.

Nafta kallinemise tõttu suurenesid Rahvusvahelise Energiaagentuuri andmetel Venemaa tulud selle ekspordilt juulis 15,3 miljardi dollarini, mis on 5,3 protsenti enam kui eelmise aasta juulis ja kõrgeim tase alates mullu novembrist. Venemaa kasvavad naftatulud on suur löök lääne kehtestatud sanktsioonidele.

Nafta kallinemine üle piirmäära tähendab, et importijad peaksid G7 ja ELi karistusmeetmete vältimiseks suurendama sanktsioonidega mitteliitunud riikide kindlustusandjate ja tankerite kasutamist.

Vene nafta turuhinda on siiski küllaltki keeruline täpselt hinnata, sest idanaabri nafta suurimad importijad on Hiina ja India, kes nõuavad tarnetelt suuri allahindlusi. Vähemasti India jätkab eeldatavasti suurtes kogustes Venemaa toornafta importi seni, kuni allahindlused kaaluvad üles selle importimise kulud. Kuigi Uurali nafta hind tõuseb, on see endiselt umbes 15 dollari võrra barreli kohta odavam kui Lähis-Ida tootjate võrreldavad naftamargid.

Augusti alguses ulatus India läänerannikule tarnitud Vene nafta hind 81 dollarini barreli kohta. Vaid kuu aega varem oli see hind umbes 68 dollarit, näitavad Arguse hinnaandmed. Venelastele puhtalt laekuv tulu sõltub sellest, kui suureks on paisunud nende jaoks veo- ja kindlustuskulud.

«Oli arusaam, et Indial on piiratud suutlikkus Venemaa toornafta rafineerimiseks, mis looks Venemaa impordile loomuliku lae,» ütles Citi panga India analüütik Samiran Chakraborty Bloombergile. «Nüüd on selgunud, et sellist kitsaskohta ei eksisteeri. See tähendab, et India rafineerimistehased võivad jätkata Venemaa nafta ostmist seni, kuni allahindlused kaaluvad üles sisseveo kõrgemad logistikakulud.»

Lisaks teenib Venemaa praegu rohkem raha ka gaasiekspordilt, sest selle hind on augustis Hollandi börsil kallinenud ligi kolmandiku võrra. Gaasi ostavad nii Hiina kui Euroopa. Gaas jõuab seejuures Euroopasse nii veeldatuna meritsi LNG-tankeritel kui ka läbi Ukraina kulgeva Sudža gaasijuhtme, mille kaudu tarnib Gazprom kuni 42,3 miljonit kuupmeetrit gaasi päevas. 1000 kuupmeetri gaasi hind on TASSi andmetel seejuures tõusnud üle 350 dollari.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles