Bitcoin pressib ennenägematu jõuga traditsioonilistele finantsturgudele

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Soovitakse luua mitu bitcoin'i ETFi, kuid USA väärtpaberijärelevalve pole ühtegi heaks kiitnud
Soovitakse luua mitu bitcoin'i ETFi, kuid USA väärtpaberijärelevalve pole ühtegi heaks kiitnud Foto: IMAGO / Daniel Scharinger / Scanpix

USAs on antud sisse mitu avaldust loomaks ETFi (börsil kaubeldav fond), mis koosneb bitcoin'ist ja mille osakutega saaks kaubelda traditsioonilistel aktsiabörsidel. Sellest, mis on bitcoin'i ETF ja mis loa saamisel juhtub, kirjutab Binance’i esindaja Polina Brottier.

ETF on börsil kaubeldav fond. Fond võib koosneda ühest või mitmest varast. Näiteks võib fond koosneda vaid kinnisvarast – see tähendab, et fondi haldav ettevõte on erinevate kinnisvaraobjektide omanik ja nende osakutega saab börsil kaubelda samamoodi nagu aktsiatega. See pakub inimestele lihtsa võimaluse investeerida kinnisvarasse ilma ise seda omamata. Või siis võib fond koosnedagi aktsiatest – see pakub investoritele võimaluse korraga ja hajutatult investeerida paljudesse aktsiatesse. Balti börsil on praegu näiteks noteeritud viis fondi, nende seas on nii kinnisvara- kui ka aktsiafonde.

Sarnaselt koosneks bitcoin'i ETF bitcoin'idest, ehk siis fondihaldur on omanik ja hoiustab teatava koguse bitcoin'e ning selle fondi osakutega saab kaubelda börsil nagu tavaliste aktsiatega. Krüptost koosneva ETFi loomise taotlusi on esitatud USA Väärtpaberijärelvalvele (SEC) mitu, kuid seni ei ole ükski osutunud edukaks. USAst väljaspool on bitcoin'i ETFid börsile saanud Kanadas ja Brasiilias.

USAs esitati esimene taotlus 2019. aasta oktoobris, kui taheti ETF luua kauplemiseks New Yorgi börsil (NYSE). Taotlus võeti aga tagasi ja esitati parandustega uuesti aprillis 2021. Selle lükkas SEC tagasi sama aasta detsembrikuus, olles enne seda otsuse teatavakstegemist kaks korda edasi lükanud. Tänaseks on SEC tagasi lükanud seitse avaldust.

Hetkel on SECi laual kaalumiseks avaldused seitsmelt erinevalt varahaldusettevõttelt. Neist märkimisväärseim on kindlasti maailma suurim varahaldusettevõte BlackRock, kes haldab kokku 9 triljoni dollari väärtuses varasid. Esimeste taotluste vastuste tähtajad on lähedal – juba 14. augustil peaks SEC andma vastuse Ark Investi taotlusele.

Juhul, kui üks või mitu taotlust nüüd rahuldatakse ja ETF(id) USA börsile lubatakse, annab see turule tugevalt positiivse signaali ning on oodata bitcoin'i hinna suuremat tõusu. Sisuliselt tähendab see aga seda, et bitcoin muutub kergelt juurdepääsetavaks erinevatele institutsionaalsetele investoritele, nagu pensionifondid. Kõigi eelduste kohaselt toob see endaga hüppelise nõudluse suurenemise bitcoin'i järele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles