Apelsinimahla futuuride rekordhinnad kuulutavad ette mahla tarbijahindade tõusu (1)

PM Majandus
Copy
Apelsinide koristamine Floridas, mis on Brasiilia järel maailma suuruselt teine apelsinimahla tootja.
Apelsinide koristamine Floridas, mis on Brasiilia järel maailma suuruselt teine apelsinimahla tootja. Foto: CHANDAN KHANNA

Apelsinimahla futuurid on halva ilma ja ebameeldiva tsitrusviljahaiguse tõttu tõusnud rekordtasemele. See võib tähendada kõrgemat hinda toidupoes.

Florida orkaanid ja USA tsitruspuid ohustav bakteriaalne haigus on viinud apelsinimahla futuuride hinnad rekordkõrgustesse ning hind võib veelgi tõusta, vahendab Financial Times.

Eelmise aasta augustis oli apelsinimahla futuuride hind umbes 1,76 dollarit naela kohta, praegu on see üle 3 dollari naela kohta. Alates 1966. aastast futuuriturul kaubeldava apelsinimahla hind ei ole kunagi varem nii kõrgele tõusnud.

Financial Timesi andmetel on apelsinimahla tootmine viimase saja aasta madalaimal tasemel. 

«Veidi üle 20 aasta tagasi toodeti 240 miljonit kasti, nüüd on hooaja lõpptoodang veidi alla 18 miljoni kasti,» ütles Florida Citrus Mutuali kaubandusühingu tegevjuht Matthew Joyner Financial Timesile. Joyneri sõnul on Florida apelsinimahla eksport Kanadasse ja Euroopasse peaaegu täielikult peatunud.

Probleemid saagihooajaga algasid juba septembris, kui Floridat tabasid mitmed võimsad orkaanid. Joyneri sõnul saabusid tormid apelsinitootmise jaoks kõige halvemal ajal.

Samal ajal on Brasiilias ja Mehhikos, mis on peamised rahvusvahelised apelsinimahla eksportijad, halbade ilmastikuolude tõttu omad probleemid.

Pikemaajaliseks probleemiks on tsitruspuude kolletumine. Tegemist on bakteriaalse haigusega, mida tuntakse ka HLB (huanglongbing) nime all, mis takistab toitainete jõudmist puusse ja põhjustab lehtede kollaseks muutumist.

Bakteriaalse haiguse tagajärjel toodavad haigusega nakatunud puud madalama saagikusega ning kehvema kvaliteedi ja kibeda maitsega apelsine, enne kui need puud enneaegselt surevad.

Joyneri sõnul on nakatunud kõik üle ühe aasta vanused apelsinipuud, kuid uued tõrjemeetodid näivad toimivat, mis on teinud kasvatajad optimistlikumaks.

Ülemaailmsed tootmisprobleemid tõstavad tõenäoliselt ka apelsinimahla tarbijahindu ajapikku ning hindu mõjutab ka nõudlus apelsinimahla järele, mis on juba aastaid langenud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles