Gaasi börsihind kõigub kui tormisel merel: kas kallinemine kandub ka Eestisse?

Erkki Erilaid
Copy
Equinori gaasitanker Isabella, mis tõi 17. jaanuaril Eesti Gaasi tellimusel Klaipėda sadamasse selle aasta esimese laevatäie Ameerika Ühendriikide päritolu veeldatud maagaasi (LNG). Pilt on illustreeriv.
Equinori gaasitanker Isabella, mis tõi 17. jaanuaril Eesti Gaasi tellimusel Klaipėda sadamasse selle aasta esimese laevatäie Ameerika Ühendriikide päritolu veeldatud maagaasi (LNG). Pilt on illustreeriv. Foto: Eesti Gaas

Euroopa maagaasi hind kerkis kolmapäeval börsil ligi 40 protsendi võrra. Täna küll hind taandus, kuid gaas on endiselt kolmandiku võrra kallim kui eelmisel nädalal. Kas aasta kiireim hinnatõus jõuab ka Eesti tarbijani?

Maagaas maksab börsil praegu 38–39 eurot megavatt-tunni kohta, veel eelmisel nädalal jäid tulevikutehingute hinnad alla 30 euro. Järsu hinnatõusu peamine põhjus oli see, et võimalikud häired Austraalia veeldatud maagaasi ehk LNG tarnetes hirmutasid ostjaid. Samas näidatakse näpuga ka spekulatiivsetele kauplejatele, kes panustasid edasisele hinnalangusele ja tormasid nüüd oma futuure Hollandi gaasibörsil müüma.

Samas on Euroopa gaasihoidlad täidetud 88 protsendi ulatuses. ELi eesmärk on saada gaasihoidlad 90 protsendi jagu täis enne novembri algust, kuid ilmselt jõutakse selleni juba augustis – seega näib paanikaks puuduvat igasugune põhjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles