POSTIMEHE OSTUKORV Toidu hinnad tegid suure üllatuse (7)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Soodsaima ostukorvi saab e-Prismast. Pilt on illustratiivne.
Soodsaima ostukorvi saab e-Prismast. Pilt on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu, Postimees

Postimehe e-poodide ostukorvi hinnavõrdlus tõi seekord üllatava tulemuse: toidu hinnad suuremates jaekettides on langenud ja jõudnud tagasi aastatagusele tasemele.

Veelgi enam – näiteks Rimist saab täna Postimehe ostukorvi kuuluvad toidukaubad kätte odavamalt kui viimase 11 kuu jooksul ehk vähemalt möödunud aasta septembrist on Rimi ostukorv olnud kallim kui täna: möödunud aastal maksis meie ostukorv seal üle 70 euro ja täna alla 63 euro. Ka Barbora ostukorv on kuue euro võrra odavam kui möödunud aasta septembris.

Prisma kui soodsaimat hinda pakkuv poekett pole aga veel oma möödunud septembrikuisele hinnatasemele jõudnud ja kaupleb praegu sellest viis eurot kallima ostukorviga. Selveri hinnad on kahe euro võrra kallimad kui 11 kuud tagasi.

Rimi kombib hindu

Kaupluste hinnakõverad lainetavad igaüks isemoodi, kuid kõige laugemat joont ja seega stabiilselt soodsaimat hinda on aasta jooksul pakkunud Prisma. Barboras tõusid toiduhinnad järjepanu tänavu aprillini ja pärast seda tuli langus. Rimi hinnakõver on kuude lõikes liikunud üles ja alla justkui kombates ja otsides õiget hinnataset, katsetades kord nii, kord naa. Selver on näidanud aasta vältel stabiilselt kõrgeimat hinnataset, mida pole vääranud miski.

Olenemata kaupluseketi üldisest hinnatasemest, võib öelda, et kõik ketid on oma hindades läinud tagasi möödunud sügise tasemele.

Möödunud aasta detsembrikuust alates on Postimehe ostukorvis ka liha, sea kaelakarbonaad. Ka koos selle suhteliselt kalli tootega on poodide ostukorvi hinnatasemed võrreldavad möödunud aasta novembri-detsembri hindadega. Sealiha lisamisega ostukorvi on seletatav ka detsembrikuu hinnahüpe Postimehe ostukorvis.

Kaubagruppide lõikes on kõige stabiilsem olnud pagaritoodete hind kõigis kettides. Kaua säilivad tooted on samuti näidanud pärast möödunud sügisest hinnahüpet stabiilsust.

Puu- ja köögiviljad olid kõige kallimad tänavu aprillis ja sealt alates on hinnad langenud.

Kõige enam kõikunud hindadega Rimi kaupluseketis on praegu saabunud heade hindadega piimatoodete periood. Rimis on konkurentidest märgatavalt odavam kohvikoor (aga ka vahukoor) ning Prisma ja Barboraga samasoodsal tasemel piima, keefiri ja või hind. Kalliks muudab aga Rimi piimatoodete kategooria üldsumma aga juust, mis ei suuda võistelda teiste kettide juustuhindadega.

Hinnaliider pole muutunud

Soodsaim e-poodide ostukorv oli sel kuul Prismas, kalleim Selveris. Prismas sai toidukauba kätte 65 euroga, sama kui Selveris tuli sama kauba eest välja käia 78 eurot. Ostukorvi hinnavahe odavaimas ja kalleimas poeketis ulatus üle 13 euro. Hinnavahed olid kõigis kaubakategooriates enam-vähem ühesugused jäädes kolme kuni nelja euro kanti.

 

 

 

Kokkuvõtteks võib öelda, et kõige kallim oli toit märtsis-aprillis, mais toimus pööre ja Postimehe ostukorvi hinnakõver läks esimest korda langusesse. Endiselt kulub kõige rohkem raha piima- ja lihatoodetele, seda vaatamata piimatoodete odavnemisele.

Postimehe e-ostukorvi hinnavõrdluses lähtutakse kõige soodsamast hinnast ja kauba saadavusest e-poes võrdluse hetkel. Kui odava hinnaga kaup on otsas, pannakse ostukorvi hinnalt järgmine sarnane toode. E-poodide hinnad on võetud kõigist poodidest kindlal ajahetkel ja jooksvaid muudatusi tagantjärgi ei arvestata. Hinnavõrdluses on arvesse võetud ka sooduspakkumisi.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles