Turismiettevõtjad: pandeemiaeelne hea aeg tuleb Eestis unustada

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Turismi- ja Reisifirmade Liidu peasekretär Merike Hallik.
Turismi- ja Reisifirmade Liidu peasekretär Merike Hallik. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Turismi- ja reisifirmade liidu peasekretär Merike Hallik teatas kommentaariks Eesti Panga täna avaldatud teatele turismi elavnemise kohta Eestis, et viie aasta tagune aeg tuleb meil unustada, sest Ukrainas toimuv sõda peletab paljud turistid siit eemale.

«Suures pildis läheb Euroopal paremini kui Eestil,» nentis Hallik kirjalikus kommentaaris. Hallik hindas, et kui Euroopas näeme Covidi-eelseid turisminumbreid ilmselt juba lähiajal, siis turismi taastumine Eestisse võib võtta oluliselt rohkem aega.

«Eesti peab oma prognoosidesse sõja, mis paljud turistid meie piirkonnas eemal hoiab, sisse arvestama. Mis tähendab, et meil tuleb unustada viie aasta tagune aeg. Pigem on vaja turismiettevõtlust kui majanduse olulist osa toetada ja turismi juhtimisega tegeleda,» teatas Hallik.

«Inimesed tegid pikka aega kavandatud ja oodatud reisid teoks, kasutades ära oma Covid-19 eel või ajal ostetud reisiteenused. Uute reiside ostmisel oldi valmis taluma suuremaid ebamugavusi ja palju kallimaid hindu nii transpordile, majutusele kui toitlustusele,» kirjeldas Hallik olukorda Euroopas tervikuna.

Välisreisi planeeritakse pikemalt ette

Eestlaste reisieelistuste kohta ütles Hallik, et tänavune esimene poolaasta kaugemates lemmiksihtkohtades muutusi ei toonud. Nendeks on jätkuvalt Türgi, Kreeka, Egiptus, Kanaarid ja Hispaania.

«Küll aga muutuvad mõned reisiharjumused – reisi planeeritakse ja valitakse kauem, mitme lühireisi asemel võetakse ette üks-kaks pikemat, lisaks Euroopale avastatakse ka uusi sihtkohti,» selgitas Hallik.

Eesti Pank avaldas täna reisistatistika välismaalaste tarbimisharjumuste kohta Eestis. Välisturistide reiside arv Eestisse kasvas aastaga 19 protsenti ning tõusid ka nende siin tehtud kulutused.

Eesti elanikud tegid mitmepäevareise 16 protsenti rohkem kui aasta varem, kuid reiside kestvus vähenes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles