Euroopa gaasihinnad tegid suurima tõusu alates 2022. aasta märtsist

PM Majandus
Copy
LNG tanker. Pilt on illustratiivne
LNG tanker. Pilt on illustratiivne Foto: Gerard Bottino

Euroopa maagaasi hind kerkis kolmapäeval peaaegu 40 protsenti, sest võimalikud häired Austraalia veeldatud maagaasi ehk LNG tarnetes hirmutasid kauplejaid, kes panustasid edasisele hinnalangusele.

Euroopa maagaasi võrdlushinnad tõusid üle 43 euro megavatt-tunni kohta, võrreldes teisipäevase peaaegu 30 euroga, saavutades kõrgeima taseme alates juuni keskpaigast, vahendab Financial Times.

Hinnatõusu põhjustasid teated, et Austraalia olulisemate veeldatud maagaasi tehaste töötajad kavandavad streiki, et võidelda kõrgema palga ja parema töökoha turvalisuse eest, kusjuures turu liikumist võimendasid mõned kauplejad, kes sulgesid panused, et gaasi hind langeb.

Hinnatõus toob esile, et hoolimata sellest, et gaasihoidlate tase on ELis tõusnud peaaegu täisvõimsuse lähedale, ei ole mandrit peaaegu kaks aastat vaevanud energiakriis veel lõppenud ning turud on endiselt närvilised tarnete haavatavuse pärast.

Kuigi Austraalia veeldatud maagaasi tarned jõuavad harva otse Euroopasse, on EL muutunud üha enam sõltuvaks ülemaailmsetest veeldatud maagaasi lastidest, et asendada Ukraina sõja tõttu katkenud Venemaa tarneid. 

Austraalia on oluline tarnija Aasiasse, mis võib tuua kaasa ka suurema konkurentsi Euroopasse suunduvate veoste pärast, kui turg peaks pingestuma.

Analüütikute sõnul on turud endiselt ettevaatlikud võimalike tarnekatkestuste suhtes, kuigi hinnad on oluliselt madalamad kui eelmise aasta suvel, kui Venemaa gaasijuhtmete tarnete kärpimine tõstis gaasi rekordtasemele, ületades 340 eurot/MWh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles