Hiinas jõudis deflatsioon ka tarbijateni (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Hiina poliitbüroo soovib keskpangalt vastandlike tulemustega tegevusi
Hiina poliitbüroo soovib keskpangalt vastandlike tulemustega tegevusi Foto: Xinhua via ZUMA Press/SCANPIX

Kui Hiinas on tehase väravahinnad juba kaua langenud, siis juunikuise null-inflatsiooni asemel tuli ka tarbijahindades juulis deflatsioon.

Hiinas langesid juulis tarbijahinnad aastases arvestuses 0,3 protsenti, teatas Hiina statistikaamet. Reutersi poolt küsitletud analüütikud ootasid suuremat, 0,4 protsendist langust. Tegemist oli esimese aastases arvestuses tarbijahindade langusega alates 2021. aasta veebruarist.

Hiina tootjahinnaindeks langes järjest kümnendat kuud. Juulis langesid hinnad 4,4 protsenti, juunis oli aastases arvestuses langus suurem, 5,4 protsenti. Analüütikud ootasid 4,1 protsendi suurust langust.

Hiina majandusel on särtsaka esimese kvartali järel teises kvartalis hoog raugemas. Nõudlus on nõrgenenud nii Hiinas kui välismaal.

«Nii tarbija- kui tootjahinnad on aastases arvestuses languses, mis kinnitab majanduses deflatsiooni,» ütles ANZ Hiina strateeg Xing Zhaopeng Reutersile. Ta eeldab, et teisel poolaastal on tarbijahindade muutus null, mis tähendab, et rahapoliitiliselt muutub manööverdamine keeruliseks.

«Poliitbüroo kutsus üles hoidma jüaani stabiilsena, mis läheb konflikti rahapoliitika lõdvendamise sooviga,» lausus ta.

«Investorid tahavad näha rohkem Hiina võimude tegelike meetmeid, et jääda positiivseks,» ütles Singapuris tegutseva OCBC panga intressimäärastrateeg Frances Cheung.

Üha enam kardetakse, et Hiinat võib tabada Jaapani 1990ndate stiilis haaranud aastakümneid kestnud stagnatsioon, kus tarbijahinnad ja palgad ei tõusnud.

Hiina nõrgad hinnad on tugevas vastuolus teisti peamisi majandusi vaevava kõrge inflatsiooniga, mis on sundinud keskpanku agressiivselt intressimäärasid tõstma.

Hiina valitsus tõstis selle aasta tarbijahindade tõusueesmärgi mulluselt kahelt protsendilt kolme protsendini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles