Itaalial läks kiiresti suure pangamaksu soov üle (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni üllatas esmaspäeval suure pankade maksuideega
Itaalia peaminister Giorgia Meloni üllatas esmaspäeval suure pankade maksuideega Foto: EPA/Scanpix

Itaalia valitsus teatas peaministri Giorgia Meloni idee kohaselt plaanist maksustada pankade erakorraline intressitõusust tekkinud kasum 40 protsendi suuruse maksuga. Selle peale järgnes teisipäeval Itaalia pangaaktsiate suur kukkumine ja paistab, et plaan on juba asendunud palju tagasihoidlikuma kavaga.

Itaalia pangasektori aktsiaindeks langes teisipäeval 7,6 protsenti, kusjuures Intesa Sanpaolo aktsia kaotas 8,6 protsenti ja keskmise suurusega BPERi aktsia odavnes 10,9 protsenti.

Kuigi ka teised Euroopa riigid, nagu Ungari ja Hispaania, on kehtestanud pankadele täiendavaid makse, tuli Itaalia otsus täieliku üllatusena, mis hävitas investorite kindlustunnet, kirjutab Reuters.

Itaalia peaminister Giorgia Meloni käis esmaspäeval välja pangamaksu idee, kuid paistab, et ta on sellest senisel kujul juba loobunud. See tuli üllatusena isegi esmaspäeva öösel koos olnud ministritele.

Et taastada turgude usaldus, teatas teisipäeva õhtul Itaalia rahandusministeerium, et uus maks ei koorma panku enam kui 0,1 protsendiga panga varadest.

Teisipäeva ennelõunal teatas Citigroupi analüütik oma arvutused, mille kohaselt oleks 40-protsendine maks moodustanud umbes kuni 0,5 protsenti 2023. aasta pankade riskiga kaalutud varade mahust.

Nii valitsuse kui analüütiku hinnangul laekub maksudest vähem kui kolm miljardit eurot.

Maksuga tahetakse lüüa pankade puhasintressitulu, mida pangad teenivad laenudelt rohkem, kui maksavad hoiustele. Kuna Euroopa Keskpank tõstis rahapoliitilisi intressimäärasid, on ka pangad tõstnud laenukulusid, kuid on venitanud hoiustajatele kõrgema intressi maksmisega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles