Rubla kukkus dollari suhtes madalaimale tasemele alates sõja algusest (2)

PM Majandus
Copy
Vene rubla Kremli taustal.
Vene rubla Kremli taustal. Foto: Maxim Shemetov

Venemaa valuuta kukkus äsja dollari suhtes madalaimale tasemele alates Ukraina sõja algusest - järjekordne märk sellest, et riigi majandus kängub, kuna konflikt venib ja majandust koormavad Lääne sanktsioonid.

Esmaspäeval langes Vene rubla väärtus ning ühe dollari eest saab praeguse seisuga osta 97 rubla. See on kõige odavam Vene valuuta hinnatase alates sellest, kui Putin alustas eelmise aasta veebruaris oma sissetungi Ukrainasse, mis põhjustas rubla lühiajalise languse 120-le rublale dollari suhtes.

Rubla on selle aasta üheks kõige halvema tootlusega globaalseks valuutaks ja on langenud umbes 30% võrreldes jaanuari tasemega, mil dollar maksis umbes 65 rubla. Juulis möödus valuuta Kremli jaoks olulisest mugavustasemest, mis näitas turgude muret Venemaa suhtes pärast Wagneri rühmituse lühiajalist riigipööret president Vladimir Putini vastu.

Ökonomistid on viimase aasta jooksul löönud Venemaa majanduse suhtes häirekella, kuna riiki on rängalt mõjutanud sanktsioonid ja järsult kasvavad sõjalised kulutused.

Nafta- ja maagaasi piirangud langetasid Venemaa energiatulu aasta esimese kolme kuuga 45%. Samal ajal kasvasid valitsemiskulud 34%, mistõttu Venemaa eelarve puudujääk oli esimeses kvartalis 29 miljardit dollarit, mis on 107% langus võrreldes eelmise aasta 14 miljardi dollari suuruse eelarveülejäägiga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles