Taani ravimifirma läheneb Euroopa kõrgeima väärtusega ettevõtte tiitlile (1)

PM Majandus
Copy
Novo Nordiski peakorter Kopenhaageni lähedal Bagsværdis.
Novo Nordiski peakorter Kopenhaageni lähedal Bagsværdis. Foto: SCANPIX DENMARK

Taani ravimitootja Novo Nordiski turuväärtus tõusis teisipäeval tänu edukale meditsiinilisele uuringule 60 miljardi dollari võrra 423 miljardi dollarini, lähenedes sellega 442 miljardi dollari suurusele LVMH-le ja kindlustades oma positsiooni Euroopa suuruselt teise ettevõttena.

Novo Nordisk aktsia tõusis teisipäeval rekordtasemele pärast seda, kui hilisfaasi uuring näitas, et selle rasvumisvastane ravim Wegovy võib vähendada südameinfarkti või insuldi riski 20 protsentit, vahendab AFP.

Esialgsed tulemused näitasid, et Wegovyt kasutavatel patsientidel oli 20 protsenti väiksem risk saada südameinfarkt või insult võrreldes platseebot saanud patsientidega, teatas Novo Nordisk oma avalduses.

«Me oleme tulemustest väga elevil,» ütles ettevõtte arendusosakonna asepresident Martin Holst Lange, lisades, et ravimil «on potentsiaali muuta rasvumise käsitlust ja ravi».

Taani farmaatsiakontserni Novo Nordiski aktsia hind sulgus teisipäeval Kopenhaageni börsil enam kui 17 protsenti kõrgemal.

Novo Nordisk, mis oli algselt spetsialiseerunud diabeedi ravile, on viimase kolme aasta jooksul saavutanud üha suurema investorite toetuse tänu rasvumisvastastele ravimitele, sealhulgas müügihittist Wegovyle. Alates 2020. aasta lõpust on aktsia kolmekordistunud, edestades teisi Euroopa suurettevõtteid, sealhulgas Nestlet ja ASML-i.

Meditsiiniringkond tervitas tulemusi

Kuigi uuringuid «tuleb veel hoolikalt kontrollida, näitavad need, et rasvumise all kannatavatele patsientidele tuleb kiiresti pakkuda seda tõhusat ja ohutut ravimit, et ennetada tulevasi haigusi,» ütles AFP-le Anglia Ruskini ülikooli füsioloogia vanemdotsent Simon Cork.

«See ei anna tervishoiuasutustele mitte ainult märkimisväärset rahalist kokkuhoidu, vaid tagab inimestele parema elukvaliteedi,» ütles ta.

Maailma suurim insuliinitootja Novo Nordisk, kes toodab nii Wegovyt kui ka diabeediravimit Ozempic, teatas mais oma esimese kvartali kasumi 39-protsendilisest kasvust, mida toetas rasvumisvastaste ravimite müük.

Novo Nordisk teatas, et uuringu üksikasjalikud tulemused esitatakse teaduskonverentsil hiljem sel aastal, lisades, et kavatseb taotleda Wegovy kasutusalade laiendamiseks USAs ja ELis 2023. aastal regulatiivset luba.

Ravimikontsernide vaheline konkurents rasvumise ravi osas on tihe, sest Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel kannatab üle miljardi inimese maailmas rasvumise all.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles