Itaalia valitsus läks pankade kallale (2)

PM Majandus
Copy
Itaalia peaminister Giorgia Meloni.
Itaalia peaminister Giorgia Meloni. Foto: KACPER PEMPEL

Itaalia konservatiivne peaminister Giorgia Meloni vajab raha, et rahastada oma ambitsioonikaid maksukärpeid. Nähtavasti peavad nüüd kohalikud pangad selle heaks panustama miljardeid eurosid.

Peaminister Giorgia Meloni parempoolne valitsus avalikustas üllatusliku 40-protsendise erakorralise maksu intressitõusust tekkinud ülemäärasele kasumile, mille tõttu riigi pankade aktsiad läksid teisipäeval langusse.

Siseringi sõnul plaanib valitsus selle meetmega koguda kuni kolme miljardi euro ulatuses lisavahendeid, ütlesid asjaga kursis olevad inimesed uudisteagentuurile Reuters.

Itaalia valitsus kritiseeris, et laenude intressimäärade ja hoiuste intressimäärade vahel on suur vahe pankade kasuks. Näiteks suurpank Intesa Sanpaolo oli teatanud, et ta ootab intressimarginaalide arvelt enam kui 13,5 miljardi euro suurust tulu. Selliste külluslike kasumite aeg oleks aga möödas, kui planeeritav üleliigse kasumi maks tõepoolest jõustuks.

Pankade aktsiahinnad kukkusid pärast võimaliku maksu väljakuulutamist järsult. Teisipäevasel börsipäeval langes Itaalia pankade indeks kauplemispäeva lõpuks üle seitsme protsendi ning kohalikest suurpankadest kukkus Intesa Sanpaolo 8,6 protsenti, Unicredit langes 5,7 protsendi võrra ja Monte dei Paschi di Siena koguni 9,1 protsenti.

«Tuleb ainult vaadata 2023. aasta esimese poolaasta pankade kasumit, mis on ka Euroopa Keskpanga intressitõusude tulemus, et mõista, et me ei räägi mitte paarist miljonist, vaid tõenäoliselt miljarditest,» oli asepeaminister Matteo Salvini öelnud.

Uue maksu eesmärk on tema sõnul õigluse võrdsustamine. Erimaksust saadavat tulu kavatsetakse kasutada hüpoteeklaenude omanike toetamiseks ja teiste maksude vähendamiseks, teatas ta.

 
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles